Spitalul regional din Cluj, prioritate pe agenda Ministerului Sănătății

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat, miercuri, ca demararea proiectării spitalelor regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova să devină un punct prioritar pe agenda Ministerului Sănătăţii, după ce ministrul de resort Alexandru Rafila a făcut în şedinţa de guvern o prezentare la zi a situaţiei pe această temă.

„Aş dori ca acest subiect al celor trei spitale să reprezinte un punct prioritar pe agenda de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că veţi găsi instrumentele prin care să putem să monitorizăm şi să punem în aplicare demararea acestor proiecte”, a transmis Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de guvern, ministrului sănătăţii. Alexandru Rafila a precizat că în cursul acestui an sau al anului viitor vor putea apărea primele rezultate palpabile privind demararea proiectării celor trei spitale regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj. „Sunt trei spitale regionale la care ar trebui să demareze proiectarea – e vorba despre Iaşi, Craiova şi Cluj. Pentru Iaşi am înţeles că s-a semnat contractul pentru proiectare, urmează ca în cursul acestei luni – eu nu vreau să dau termene optimiste -, dacă nu în această lună, probabil luna viitoare să se semneze şi pentru Cluj şi Craiova. O să vă dau un raport mai detaliat referitor la acest subiect, dar şi la modul de derulare a diverselor tipuri de programe, de proiecte cu fonduri de la Banca Mondială sau fonduri nerambursabile în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Sunt, cred, întârzieri acolo şi trebuie să ştim de unde plecăm, pentru că renunţăm sau nu, nu suntem capabili să utilizăm nişte resurse pe care le avem la îndemână şi care trebuie în mod evident operaţionalizate şi cred, că în cursul acestui an, în cursul anului 2022, am putea să avem primele rezultate palpabile”, a explicat Alexandru Rafila. Guvernul a aprobat pe 14 octombrie, un memorandum privind negocierea contractului de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru realizarea Spitalului regional de Urgenţă Cluj. Vă reamintim că spitalul va fi construit pe șapte niveluri – subsol, parter și cinci etaje și va deservi regiunea de nord-vest a țării. Unitatea va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde, precum și un act medical de calitate superioară. De asemenea, investiția prevede că spitalul va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare. Terenul pe care va fi construit spitalul a fost preluat de către Consiliul Județean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012. Spitalul va fi construit în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj-Napoca, iar în cadrul unității se vor desfăşura şi activităţi didactice, prin Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Unitatea medicală va avea o suprafaţă totală de 151.000 mp, cu o suprafață utilă de 70.000 mp, iar amprenta la sol va fi de 28.800 mp. De asemenea, va avea 1.396 de locuri de parcare, la sol și în subsol, o stație de autobuz, iar în parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice. Spitalul Regional de Urgență Cluj ar urma să deservească absolut toată patologia. Din cele 849 de paturi plănuite, 744 vor fi destinate pentru spitalizare acuţi, 105 paturi pentru situaţii şi structuri critice, iar 60 de paturi merg în Unitatea de Primiri Urgențe. Vor fi 70 de cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete şi 12 paturi spitalizare de zi pentru specialităţile chirurgicale. Se estimează că Spitalul Regional de Urgență va fi funcțional în anul 2027.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut