Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. New Hope: iubirea pentru oameni prin muzică

• regal Alexandru Tomescu, Lorena Puican, Octavian Lup, Hope Orchestra •

Hope – fondator lector univ. dr. Octavian Lup – este un concept cu adevărat unic și accentuez acest lucru, unic. A fost inițiat din dorința expresă de a aduce în inimile oamenilor, speranță, muzică, bucurie în sufletele oamenilor suferinzi și celor care le sunt alături. Iar unicitatea conceptului și a proiectului, la urma urmei este un proiect în toată puterea cuvântului, constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoștință și apreciere pentru cadrele medicale care au stat și stau de peste un an deja, în prima linie a luptei împotriva pandemiei cu C19. Iar ca spitale în care New Hope a susținut concerte sunt de menționat Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București, Institutul Clinic Fundeni/București, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca (iulie, 2020; am fost prezent și am consemnat evenimentul)…

„Muzica trebuie să pornească din inimă și să se adreseze inimii”, spune George Enescu. Entuziasmul și altruismul, care ar trebui să caracterizeze orice artist veritabil, determină muzicienii din proiectul „New Hope” ca spusele lui Enescu să prindă viață.

Și au prins viață luni, 2 august, o zi ce devine emblematică pentru medicii și pacienții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, grație Maestrului Alexandru Tomescu și a inegalabilei viori Stradivarius, grație sopranei Lorena Puican, grație violoncelistului Octavian Lup și nu în ultimul rând, grație Orchestrei New Hope-dirijor Cristian Spătaru. Orchestră din care fac parte tineri interpreți, selectați riguros, membri ai celor mai importante orchestre simfonice din țară, Transilvania din Cluj-Napoca, „Enescu” de la București, Orchestra Națională Radio, Orchestra Operei Naționale din București, Orchestra Română de Tineret.

Suntem în fața, reiau ideea, unui concept unic, unire a forțelor medicale, onorate prin regalul susținut. Lucru subliniat și de prof univ dr Claudia Gherman (manager general SCJU Cluj-Napoca): „De mai bine d eun an, trecem cu toți printr-o perioadă extrem de dificilă. Pandemia ne-a testat limitele, ne-a dovedit posibilitățile, iar acest concert vine în semn de aleasă apreciere la adresa corpului medical și al pacienților, afectați de acest nou virus. Evenimentul de astăzi (luni-n. D. S.) ne onorează și, cu siguranță, ne motivează ca, în continuare, indiferent de ce ne va oferi viitorul „pandemic”, să ne facem meseria cu aceeași dăruire”.

A fost un regal, afirmație nu este deloc gratuită. Nu mai intru în c. v.-urile artistice ale invitaților, asupra cărora m-am oprit în foarte multe alte rânduri. Sunt artiști pe care-i cunoscuți, i-ați mai văzut și ascultat în diverse concerte sau recitaluri, se bucură de numeroase invitații în țară și peste hotare.

Revin asupra regalului muzical susținut în curtea interioară a SCJU, luni, 2 august, care a debutat cu Mozart (cunoscuta „Eine kleine Nachtmusik”), continuând cu „Primăvara” din „Anotimpurile” lui Vivaldi (solist Alexandru Tomescu), cu un alt moment Mozart, din opera „Don Giovanni”-solistă soprana Lorena Puican, un moment din coloana sonoră a peliculei „The Mission” de Ennio Morricone (la violoncel Octavian Lup), aria „O mio babbino caro” din „Gianni Schicchi” de Puccini (solistă Lorena Puican), finalul aparținâdnu-i tot lui Alexandru Tomescu, „Iarna” din „Anotimpurile la Buenos Aires” de Astor Piazzolla.

Seria concertelor New Hope merge mai departe. Urmează Sibiu (Spitalul Orășenesc „Franz Josef”), Brașov (Spitalul Clinic de Urgență), București (Spitalul „Marie Ccurie”; Spitalul Colțea/Institutul Fundeni), Râmnicu Sărat, Piatra Neamț…, o lună august 2021, plină. Cu sentimentul că prin muzică, contextul întunecat și sumbru al pandemiei cu C19, aducce alinare, liniște, sănătate nu în ultimul rând. Pentru că nu trebuie uitat un lucru, muzica este o forță, una care aduce mereu lumină, speranță și vindecare.

Demostene ȘOFRON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut