Spectacol folcloric în centrul municipiului Gherla

Din programul manifestărilor culturale estivale organizate în municipiul Gherla nu poate lipsi folclorul, mult îndrăgit de publicul local. După reușita concertului de orgă și violoncel desfășurat zilele trecute în frumoasa Biserică Romano-Catolică (Franciscană) de pe strada Bobâlna, în weekend, în centrul orașului a avut loc spectacolul folcloric „Dor de cânt și joc”.

În cadrul spectacolului au evoluat formațiile artistice ale Casei Municipale de Cultură, care timp de doi ani, din cauza pandemiei, nu au putut susține spectacole nici în sală, nici în aer liber. De asemenea, au evoluat în fața numeroasei asistențe Orchestra de muzică populară „Ardealul”, dirijor Emil Mihaiu, soliștii de muzică populară Bogdan Găbudean, Cristina Roman, Delia Iușan, Leontin Moldovan și 02Monica Pop, cu toții absolvenți ai cursurilor canto popular din cadrul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca. Au mai delectat publicul cu frumoasele melodii populare de pe Câmpie frații Ion și Grigore Zegrean, mesagerii folclorului din satul Ceaba, locul de naștere al celor doi interpreți de muzică populară.

Din repertoriul manifestării artistice de la Gherla nu puteau lipsi tradiționalele jocuri populare interpretate de tinerii Ansamblului „Valea Someșului”, coordonați de coregraful Ilie Țegean. Dansatorii gherleni au fost și de această dată la înălțimea așteptărilor, ei prezentând o suită de jocuri populare de mare virtuozitate, specifice zonei noastre. În cadrul spectacolului au cules multe aplauze micii instrumentiști ai Orchestrei de copii „Ardealul”, îndrumați de Emil Mihaiu, care de câțiva ani se ocupă cu formarea speranțelor tarafului mare al Casei Municipale de Cultură Gherla.

Astfel de spectacole folclorice se vor mai desfășura în municipiul Gherla cu prilejul celei de a II-a ediții a Festivalului „Armenopolis”, ce va avea loc în a doua jumătate a lunii august.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut