Spectacol festiv de Anul Nou

     Ca și în anii trecuți, Ansamblul folcloric ,, Dor Transilvan’’ al Companiei de Transport Public Cluj – Napoca, a organizat și în acest sfârșit de Decembrie plin de sărbători tradiționale un reușit spectacol festiv închinat noului an 2020.
Locația a fost aceeași, adică sala de spectacole a Casei de cultură a studenților „Dumitru Fărcaș’’ din municipiul nostru, ce a găzduit cele mai interesante și valoroase manifestări ale acestui gen artistic și în acest an.
Spectacolul regizat și prezentat de directorul artistic al Ansamblului ,, Dor Transilvan’’, Tiberiu Groza, a avut și o profundă misie umanitară datorită faptului că fondurile strânse din donațiile populației și ale societăților comerciale vor fi dirijate pentru investițiile necesare ridicării noii clădiri unde va funcționa secția de chirurgie pediatrică a Spitalului ,,Marie Curie’’ din capitala țării noastre. Aceasta este o importantă investiție demarată de Asociația ,, Dăruiește Viață’’ la care dorește să contribuie și cunoscutul ansamblu clujean, în parteneriat cu oamenii de bine ce iubesc folclorul și tradițiile nepieritoare ale acestui ținut transilvan.
În premieră a fost și faptul că duminică, după amiază, spectacolul a avut două reprezentații, de la orele 15 și 18, pe scenă evoluând aceiași artiști urmăriți și aplaudați frenetic de o sală ce nu a avut măcar un loc liber, dovedind încă o dată că Dor Transilvan este o adevărată forță artistică, chiar emblematică a Clujului acestui deceniu.
Cele 20 de perechi de tineri dansatori instruiți de Radu Rus, dansează cu grație și măiestrie nu doar jocuri de la Chinteni, de pe Valea Someșului, Arieșului și Crișului, ci și din alte zone etnofolclorice ale țării, cum sunt cele din Codru, Maramureș, Bihor, Moldova și Oltenia, pentru care îmbracă și costumația tradițională a zonelor, deci aduc pe scenă jocul, portul, chiotul, dar și muzica prin instrumentiștii dirijați de tânărul Fazakaș Csaba, un maghiar îndrăgostit de folclorul românesc.
Primul spectacol a început cu frumoasele colinzi prezentate de Ansamblul ,, Muguri de Folclor’’ care au lăsat microfonul orchestrei Dor Transilvan care au susținut un potpuriu de melodii populare din ținutul someșan. Solistei Iulia Bucur, a bucurat publicul cu frumoasele sale melodii folclorice, iar dansatorii au adus pe scenă o suită de jocuri din Chinteni, pe care acești temerari jucăuși le-au făcut cunoscute, în repetate rânduri, în Europa, Asia și chiar America. Apoi au intrat în scenă soliștii Dina Todoran din Alba și Sebastian Stan din Sibiu, rămânând în zona folclorică sibiană, Dor Transilvan a oferit publicului o suită de dansuri din perimetrul Cibinului, a căror coregrafie a fost asigurată de doamna Silvia Macrea.
Sublim, și plin de încărcătură patriotică a fost recitalul iubitei artiste Veta Biriș care cucerește permanent publicul cu al său valoros repertoriu, la fel ca și Aurel Tămaș, care rămâne un adevărat idol al publicului clujean. Prima reprezentație s-a finalizat cu o suită de dansuri năsăudene interpretate grațios pe un reușit suport muzical al propriei orchestre.
Al doilea spectacol s-a consumat în aceeași notă regizorală, doar intrările în scenă au fost oarecum diferite, însă verva prezentatorului Tiberiu Groza, și chiar a artiștilor a plusat în vigoare. Ba mai mult în această ambianță spectaculoasă, organizatorii manifestării cultural – artistice de final de an calendaristic, au oferit câte o Plachetă și Diplomă de Recunoștință jurnaliștilor: Dumitru Vatau, de la cotidianul Făclia, realizatorului emisiunilor folclorice TV, Sergiu Vaida, lui Grigore Sâmboan, de la Radio Renașterea și Adrianei Petruș de la Antena 1, în semn de recunoștință pentru sprijinul și colaborarea oferite Ansamblului Dor Transilvan în efortul de a deveni un valoros mesager cultural al Clujului și României. Asemenea onoruri simbolice au primit și fostul președinte al sindicatului, Andrei Rus, care s-a pensionat și solistul Aurel Tămași, care,ieri, a și plecat în Spania unde participă la petrecerea de revelion a unei mari comunități de români.
Spectacolul s-a finalizat cu un cuvânt de mulțumire și urare de an nou fericit rostit de directorul general al CTP, ing. Liviu Neag, în numele său și al primarului Emil Boc, anunțând publicul călător din Cluj – Napoca și o parte a zonei metropolitane, că din primele zile ale noului an încă 50 de autobuze electrice noi vor îmbogăți și ridica confortul transportului public de care beneficiază sute de mii de clujeni și turiști ai anului viitor.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie