Spectacol, din nou, la alegerile prezidenţiale?

Cifrele arată că scenariul cozilor interminabile de la votul pentru alegerile europarlamentare, din diaspora, se va repeta şi la scrutinul prezidenţial din noiembrie, deşi s-ar fi putut evita foarte uşor. Cu toate că legea le-a creat pârghiile pentru a vota în condiţii decente, alegătorii din afara ţării nu “s-au înghesuit” să profite de ea.

Conform datelor Autorităţii Electorale Permanente (AEP), aproximativ 40.000 români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă şi alţi aproximativ 30.000 de români s-au înscris pentru a vota la o secţie din străinătate, până duminică la miezul nopţii, când a expirat termenul limită pentru înregistrare, termen de altfel prelungit.

Toate acestea în contextul în care, la alegerile europarlamentare din 26 mai, la secţiile din străinătate au votat aproximativ 400.000 de alegători, unele fiind atât de aglomerate încât mulţi au ajuns să nu îşi mai exercite dreptul de vot.

Aşadar, vom vedea din nou cozi, înghesuială, proteste, circ şi spectacol în Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Belgia şi nu numai? Vom asista din nou la proteste, în Cluj-Napoca şi în alte oraşe din ţară, pentru susţinerea celor din diaspora?

Oamenii care au ieşit atunci în stradă, ajungând şi pe la Ministerul de Externe, le-au reproşat politicienilor că nu creează condiţii pentru ca toţi românii să voteze…

Să nu uităm nici de alegerile prezidenţiale din 2014, când tot aşa, românii din străinătate au ieşit în număr record la vot, dar imaginile care au rămas de la scrutinul de atunci sunt cele ale cozilor uriaşe în mai multe capitale europene, ale protestelor pentru dreptul de a alege şi al închiderii porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.

Şi atunci, dacă toate acestea se puteau evita, nu pot să nu mă întreb de ce numărul celor din diaspora care s-au înscris pentru a vota la prezidenţiale este atât de mic? Din ignoranţă sau pentru că foloseşte cuiva spectacolul? Mai mult, oare toate acestea nu ar trebui să le dea de gândit decidenţilor politici să ia măsuri astfel încât, de acum înainte, la alegerile din România să îşi poată exercita dreptul de vot doar cetățenii plătitorii de taxe şi impozite din ţară?

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Spectacol, din nou, la alegerile prezidenţiale?

 1. Aiurel

  1.) Fraza „nu pot să nu mă întreb de ce numărul celor din diaspora care s-au înscris pentru a vota la prezidenţiale este atât de mic” conține o întrebare indirectă, ceea ce înseamnă că are valoare de enunț, deci se încheie cu punct, nu cu semnul întrebării.
  2.) „Diaspora” română a dovedit acum că „scenariul cozilor interminabile” a avut și regie. Probabil, scena se va repeta. Cei care regizează nu au fost însă prevăzători să regizeze și „înscrierile”, care, iată, dau de gol regia cozilor încropite pentru televiziuni și presa scrisă. Numai naivii au putut crede că acele cozi au fost reale.

 2. HeleneDesArbres

  Cetățenii români nu pot fi discriminați pe motiv că există acorduri interstatale de evitare a dublei impuneri !De fapt ,rezidenții noștri din Uniunea Europeană cheltuiesc anual în România 5 miliarde euro, cam 25 miliarde lei…
  Termenul de înscriere expirat a fost prelungit ! Deci termenul era de vină, nu alegătorii români din străinătate !
  Poate data trecută cozile au fost interminabile, dar de data asta vor fi TERMINABILE !