Spectacol-concert | Ne reîntâlnim cu Chiritza la Teatrul Național!

*marți, 10 mai, ora 20.00*

Savurosul spectacol Chiritza în concert, de Ada Milea, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, se joacă din nou pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca!

Astfel e lumea… o comedie!/ Iar noi, artiștii care-o jucăm,/ N-avem dorință alta mai vie/ Decât aplauzi să merităm, afirmă cum emfază Chirița în finalul piesei Chirița în provinție. Vasile Alecsandri a făcut din binecunoscuta Chirița un personaj ale cărui trăsături ne captivează și astăzi. Prinsă între comic exploziv, ridicol, superficialitate și kitsch, aceasta binedispune deopotrivă cititorii (dacă ne gândim aici la opera dramatică scrisă) și spectatorii (prin punerea în scenă – Coana Chirița fiind interpretată, în mod tradițional, în travesti, primul actor în această ipostază fiind Matei Millo, în anul 1850). Ciclul Chirițelor lui Alecsandri cuprinde patru piese de teatru, după cum urmează: Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă (1850), Chirița în provinție (1855), Chirița în voiagiu (1865) și Chirița în balon (1875). Se spune că prezența feminină care a inspirat personajul Chiriței ar fi nimeni alta decât Anastasia Greceanu, soția vornicului Gheorghe Greceanu. Tânărul scriitor Alecsandri ar fi cerut-o în căsătorie pe una dintre fetele celor doi, mai precis pe Canano, dar, dat fiind că fusese refuzat, pe motivul stării sale sociale, drept răzbunare, el a scris piesele în centrul cărora este Chirița.

Special pentru reprezentația de marți, instituția de cultură clujeană va supratitra textul spectacolului în limba ucraineană, o oportunitate pentru comunitatea de ucraineni din Cluj de a lua parte la o experiență artistică aparte.

Interpretează: Anca Hanu – Chiritza Bârzoi, Cornel Răileanu – Bârzoi, Mihnea Blidariu – Aristitza, Cristian Rigman – Calipsitza, Sânziana Tarța – Lulutza, Miron MaximGulitză, Matei Rotaru – Leonash, Radu Dogaru, Cosmin Stănilă – Sharlatanii. Cântece de Ada Milea și Anca Hanu, scenografia – Alexandra Constantin, maestru de lumini – Jenel Moldovan.

Biletele pot fi cumpărate de la Agenția Teatrală (marți – vineri, între orele 10:00 – 14:00 și 14:30 – 17:00, iar în zilele în care sunt programate spectacole – marți – vineri 10:00 – 14:00 și 14:30 – 19:00) sau onlin3e, accesând https://www.bilete.ro/chiritza-in-concert/chiritza-in-concert-10-mai-2022/. Accesul este gratuit pentru cetățenii ucraineni, aceștia fiind necesar să prezinte un bilet cu valoare 0 eliberat de la Agenția teatrală.

Chiritza în concert, o reprezentație distinsă cu Premiul UNITER pentru Cel Mai Bun Spectacol al anului 2019. A avut premiera în data de 28 februarie 2019.

Iulia GHIDIU

Foto: Nicu Cherciu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut