Specialist în adicții – „În școlile din România, nu se poate implementa testarea antidrog”

Subiectul testării antidrog în școli a stârnit o serie de reacții în spațiul public. În timp ce autoritățile consideră că o asemenea măsură se impune, în contextul consumului de droguri tot mai accentuat în rândul tinerilor, specialiștii în adicții atrag atenția că această testare nu ar rezolva problema.

Mihai Copăceanu, psiholog- specialist adicții, punctează faptul că o astfel de măsură nu ar fi eficientă, și, mai mult, ar fi și costisitoare. Pe de altă parte, autoritățile ar trebui să își concentreze eforturile mai mult pe scăderea traficului de droguri, spune el. „Ca specialist în adicții, cred că nu se poate implementa testarea antitidrog în școlile din România, școlile publice. În America, spre exemplu, în școlile private, numărul părinților care și-au dat acordul (n.red pentru a fi testati copiii lor n red) a fost în jurul a 30%.

Cei care au propus testarea în România am înțeles că au făcut-o ca o reacție la creșterea consumului și a accidentelor cu victime, însă nu funcționează și nu poate funcționa din mai multe motive. În primul rând, dacă citim orice articol științific pe zona aceasta vedem că testarea antidrog nu descurajează consumul, persoanele vor consuma în continuare. Sau se vor orienta spre alte droguri care nu vor ieși la testele biologice sau cele de salivă.

Marea problemă este lupta cu traficanții, nu cu consumatorii. În România consumul nu este incriminat, nu se pedepsește, deci și dacă ar fi depistați în mod aleatoriu, nu ar suporta consecințe legale, problema este cum spuneam, traficul, asupra celor care fac trafic ar trebui să ne concentrăm toate resursele, ca să nu mai facă trafic în jurul școlilor, sau prin intermediul elevilor și studenților, nu pe cei care consumă întâmplător, ocazional.

Există și aspecte legale și etice care împiedică testarea, inclusiv dreptul la confidențialitate. Din moment ce nu este infracțiune, orice elev poate să consume în timpul său liber.

În ce privește testele, așa cum am văzut și la șoferii auto, au fost situații în care rezultatele au fost fals pozitive. O altă problemă este cea a costurilor – cine acoperă costurile acestor teste, un minim test variază între 50 și 250 de dolari, cu siguranță școala nu are resurse, părinții nu vor avea resurse. De asemenea, orice formă de testare este o formă invazivă, unde e nevoie de acordul părinților, iar aceștia nu își vor da acordul ca propriii lor copii să fie testați. Cred că este doar multă vâlvă și nu poate fi implementată (măsura testării antidrog- n.red) în România. În America în școlile private se aplică testarea, dar aceasta e doar la elevii implicați în competiții sportive”, a declarat Mihai Copăceanu, pentru Făclia.

El mai subliniază un aspect foarte important și anume: „Copiii vor consuma droguri dacă acestea sunt disponibile, și cu cât sunt mai disponibile și mai la îndemână, cu cât mai ușor pot fi procurate, inclusiv de la un teximetrist, cu atât se consumă mai mult. Dacă nu există oferte, sau foarte puține, cum a fost în pandemie, consumul va scădea”.

Zilele trecute, prim-ministrul Marcel Ciolacu avansa ideea de a oferi părinţilor posibilitatea de a-şi testa copiii minori în ceea ce priveşte consumul de droguri, prin intermediul medicilor de familie, costul analizelor urmând a fi suportat de către stat.

„Haideţi să vedem toate soluţiile de la specialişti! Cred că ar trebui să creăm un cadru legal unde părinţii să poată solicita autorităţilor, medicilor de familie, o eventuală testare a minorului şi statul să acopere aceste cheltuieli. Eu cred că ar fi o abordare corectă. Dacă eu, părinte, sunt îngrijorat, nu am de unde să ştiu dacă copilul meu se droghează sau nu şi atunci apelez la pârghiile create de către statul român”, afirma Marcel Ciolacu.

Conform premierului, acesta ar fi ”o abordare corectă”.

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a anunţat recent în urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului, privind accidentul din 2 Mai, că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, dacă manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri. Testarea se va face doar cu acordul părinţilor, a precizat Predoiu.

Tot zilele trecute, și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că trebuie crescută capacitatea de testare antidrog atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, cât şi al Ministerului Afacerilor Interne.

În ceea ce priveşte oportunitatea efectuării testelor antidrog în şcoli, ministrul a declarat că nu este specialist în controlul consumului de droguri, dar s-a declarat convins că educaţia pentru sănătate poate să genereze comportamente de bună calitate.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut