Sorina Pintea: Lista specializărilor pentru asistenții medicali va fi extinsă

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și-a exprimat duminică, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Interrnaționale a asistentului medical, „respectul față de activitatea cadrelor medicale – medici, asistenți medicali, infirmieri, pentru efortul depus în asigurarea asistenței medicale”.

„Asistentul medical are un rolul important în echipa medicală și în procesul de îngrijire a pacienților, dar și în cel de consiliere și informare a acestuia. Avem nevoie de asistenți medicali profesioniști, bine pregătiți și aproape de pacienții noștri. De aceea, după una dintre cele mai importante măsuri luate în ultimii doi ani în sistemul medical, creșterea salariilor medicilor și asistenților medicali din spitale, am continuat măsurile prin care urmărim asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea profesiei de asistent la standarde ridicate, dar și reducerea exodului acestor profesioniști. Astfel, continuăm programele de specializare pentru  reconversie profesională pentru asistenții generaliști și de pediatrie, am aprobat normele de organizare și desfășurare a programului de studii complementare în asistența de urgență” – afirmă ministrul.

În același mesaj, Sorina Pintea afirmă că Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de modificare a Ordinului MS 942/2017 privind specializările pentru asistenții medicali, prin care se extinde lista specializărilor și se dă posibilitatea reconversiei profesionale a asistenților medicali, indiferent de nivelul de calificare. De asemeni, susține Sorina Pintea, anul acesta va fi promovată Legea profesiilor (care include legea exercitării profesiei de asistent medical), aflată în prezent în circuit de avizare.

Potrivit ministrului Sănătății, „îmbucurător este faptul că ultimele statistici arată o scădere semnificativă a cererii de certificate de conformitate, documente care atestă studiile urmate în vederea  exercitării profesiei peste hotare”.

„În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Sănătății a organizat întâlnirea comună a medicilor șefi, asistenților medicali șefi și a dentiștilor șefi din statele membre ale Uniunii Europene, unde au fost dezbătute teme de interes, precum siguranța pacienților și calitatea îngrijirii și controlului infecțiilor asociate asistenței medicale, combaterea rezistenței la antimicrobiene, valorificarea inovației și intensificarea cooperării pentru sprijinirea sănătății populației din regiunea europeană. Am convingerea că numai împreună,  autorități și profesioniști, vom continua dezvoltarea acestui sector, în beneficiul pacienților” – arată, în același mesaj, ministrul Sănătății.

M. T.

Articole din aceeasi categorie