Sorin Ion (Ministerul Educației): Datele examenelor naționale nu vor fi modificate

Secretarul de stat Sorin Ion a declarat vineri că nu vor fi modificate datele la care vor fi susținute examenele naționale.

„Există posibilitatea recuperării – o săptămână în vacanța de iarnă, în intervalul 3 – 10 ianuarie, și o săptămână în perioada „Școala altfel”, care oricum nu ar fi putut fi desfășurată așa cum a fost ea gândită. Numărul de săptămâni de cursuri rămâne neschimbat. Nu modificăm datele examenelor naționale și obiectivul principal a fost ca două săptămâni – care ar fi fost foarte probabil să se desfășoare în online pentru majoritatea copiilor sau pentru toți copiii din țară – să fie înlocuite cu două săptămâni în care sper să putem veni fizic la școală – atât în ianuarie, cât și în aprilie – în cazul în care rata de infectare scade foarte mult”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației într-o conferință de presă.

El a precizat că în privința tezelor decizia nu este asumată „sută la sută”, însă în cazul revenirii la școală, perioada recomandată este a doua jumătate a lunii decembrie.

„Una dintre solicitările Consiliului Național al Elevilor, de exemplu, este să reintroducem măsura de anul trecut, cu două note la fiecare disciplină, indiferent de numărul de ore pe săptămână. Soluție pe care o agreăm și o vom implementa. În privința renunțării la teze, o vom face doar în situația în care nu avem încotro. Opțiunea noastră în acest moment este să dăm tezele, dar vă reamintesc că tezele pot fi date și în ultimele săptămâni dinainte de vacanța de iarnă, până în 20 decembrie, iar la revenirea la școală, în celelalte două săptămâni de după vacanța de iarnă să aibă loc reglarea situației școlare, încheierea situațiilor școlare și așa mai departe. (…) Perioada cea mai recomandată pentru teze, în cazul revenirii la școală, este a doua jumătate a lunii decembrie”, a susținut Sorin Ion.

Acesta a mai spus că pe data de 5 noiembrie va fi emis ordinul cu privire la modificarea structurii anului școlar și în funcție de situația de la acel moment se va opta fie pentru învățământ față în față, fie pentru învățământ online.

„În funcție de datele de la acel moment, putem opta fie pentru învățământ față în față, în condițiile ordinului comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății, fie învățământ online, dar asta este din nou ultima opțiune pe care ne-o dorim”, a afirmat secretarul de stat.

El a menționat că 66% dintre cadrele didactice și personalul din învățământ sunt vaccinate. „Numărul persoanelor vaccinate din sistem – subliniez, vorbim strict de învățământul preuniversitar: față de data de 9 septembrie, când am făcut ultima comunicare oficială pe această temă, numărul persoanelor vaccinate a crescut cu peste 21.000, mai precis 21.352. Ca procent, referindu-se la numărul de persoane din sistemul preuniversitar, este 66%, ceea ce putem spune că începe să devină mulțumitor”, a explicat reprezentantul Ministerului Educației.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut