Sorin Cîmpeanu: Testarea elevilor la revenirea în școală cu teste noninvazive – „esențială”

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că testarea elevilor la revenirea în școală cu teste noninvazive este „esențială”, menționând că aceste teste pot fi și autoadministrate, nu va fi nevoie de supravegherea cadrelor didactice, dar va fi necesar acordul părinților.

„În limitele de competență ale Ministerului Educației, pot să spun că din cele 1.150.000 teste au fost utilizate doar 19.000. Au fost două cauze: lipsa de personal medical care să administreze aceste teste, și al doilea lucru – foarte mulți părinți au considerat că aceste teste sunt invazive, motiv pentru care nu și-au dat acordul, care era necesar în mod expres. Odată cu achiziția de teste noninvazive, care, la limită, pot fi și autoadministrate, și am văzut că acest lucru se face în școli din Franța și Austria, sunt îndreptățit să sper că acea testare în masă în școli va putea să fie un fapt”, a afirmat Cîmpeanu, citat de AGERPRES.

El a explicat că testele pe bază de salivă pot fi autoadministrate, sub supravegherea cadrului didactic, nefiind nevoie de competență medicală, dar va fi necesar acordul părinților. „Dar cred că orice părinte își va da acordul în cazul în care testele sunt noninvazive”, a adăugat Cîmpeanu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut