Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat, joi seara,  demisia din funcția de ministru al Educației.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine să încep reformarea din temelii a sistemului național de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească” – a scris Sorin Cîmpeanu într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

În aceeași postare, Sorin Cîmpeanu a ținut să sublinieze că, în mandatul de ministru al Educației, a reușit „schimbări care au pus bazele reformei «România Educată»”: „un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ; îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ. „Am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei)” – a scris Sorin Cîmpeanu.

Printre reușitele sale, Sorin Cîmpeanu mai amintește: „organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli; mărirea burselor elevilor; recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare; rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor; demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată; extinderea programului Masă caldă în școli  de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ; introducerea învățământului dual la nivel universitar; internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree; și multe altele…”

„Am elaborat proiectele Legilor «România Educată» și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății. Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă! Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație! Cred în România Educată și voi susține Legile «România Educată» din calitatea mea de profesor, de rector și de senator. Proiectele legilor «România Educată» reprezintă cea mai bună șansă pentru o educație așa cum cred că ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor. Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales să susțină educația!” – a mai scris Sorin Cîmpeanu.

Demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost solicitată, în ultimele zile, de mai multe organizații, reprezentanți ai societății civile și ai unor partide politice, ca urmare a acuzațiilor de plagiat la adresa sa.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut