Sorin Cîmpeanu: Manualele de clasa a IX-a ar putea ajunge la elevi în luna decembrie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că manualele școlare de clasa a IX-a ar putea ajunge la elevi în luna decembrie, „dacă totul merge bine”, informează AGERPRES.

„Planuri cadru aprobate la final de ianuarie, cu programe aprobate la final de aprilie, cu licitație demarată la începutul lunii mai – manualele, pe baza acelor opt ani de experiență cu privire la durata licitațiilor, și vorbesc în cunoștință de cauză, ar fi în decembrie. (…) Nu a fost nici o licitație cu durată de șapte luni. Anul trecut, spre exemplu, licitația a fost lansată foarte corect, foarte bine în luna decembrie. Manualele au ajuns în luna octombrie, deci 10 luni. Una este să lansezi licitația în luna decembrie și una este să lansezi în luna mai. (…) Manualele, dacă totul merge foarte bine, vor fi în decembrie și asta nu este deloc bine”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, într-o dezbatere organizată de comisiile de Educație ale Parlamentului.

El a spus că s-au primit peste 4.000 de propuneri de modificare a variantelor de planuri-cadru puse în dezbatere publică. „Din cele peste 4.000 de propuneri de modificare a variantelor de planuri-cadru puse în dezbatere în data de 5 ianuarie și aflate în dezbatere până la finalul acestei luni, am reținut reluarea unor elemente rezultate în urma unor consultări foarte ample. Profilul absolventului ar trebuie să se bazeze, să aibă în centru încrederea de sine, să aibă în centru învățarea autonomă, să aibă creativitatea, să aibă spiritul antreprenorial și să aibă capacitate de alegere și adaptare. Acestea sunt concluziile pe care am încercat să le sintetizez în urma a tot ceea ce s-a discutat. Nevoile societale exprimate cel mai frecvent, cu care sunt întru totul de acord, sunt egalitatea de șanse, alfabetizarea funcțională, adaptabilitatea la piața muncii, creativitate și inovare, cultură civică și democratică. Sunt întru totul de acord și susțin ca planurile cadru și mai apoi programele pentru fiecare disciplină să reflecte aceste lucruri”, a arătat ministrul Educației.

Potrivit acestuia, nu este „un lucru deloc simplu” să se adapteze planurile-cadru și programele la schimbările din societate. „Se adaugă peste schimbările accelerate din societate și această perioadă de criză pe care o traversăm, perioadă de criză care ne-a arătat tuturor că viitorul va merge mai accelerat către tele-școală, către tele-muncă”, a afirmat Cîmpeanu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut