Sorin Cîmpeanu: Decizia de deschidere a școlilor va fi luată în fiecare localitate, nu la nivel de județ

Decizia de deschidere a școlilor în 8 februarie va fi luată la nivelul fiecărei localități, nu pe județ, a subliniat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Decizia de deschidere a școlii se va lua nu la nivel global, al județului, ci la nivel de localitate. Această situație va trebui să fie cunoscută, foarte vizibilă. (…) Evaluările vor fi făcute săptămânal, iar rata de infectare va fi luată în considerare din ultimele 14 zile”, a explicat ministrul, la Antena 3, informează AGERPRES.

El s-a referit și la eventualitatea apariției unui al treilea val de pandemie. „Se vorbește despre valul trei. Valul trei nu vine de pe o zi pe alta, vine – din ce mi-au spus și mie epidemiologii – într-o perioadă de o lună, o lună și jumătate. Sperăm să nu fie cazul. Dar dacă totuși va fi acest trend ascendent, se va vedea. Nu va fi o decizie de pe o zi pe alta”, a arătat ministrul Educației.

Profesorii și elevii vor purta permanent măști de protecție în școală

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că elevii și profesorii vor purta mască de protecție permanent în școală.

În aceeași emisiune de la Antena 3, acesta a făcut referire la un ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății, care va apărea în perioada următoare, despre anumite reguli care trebuie respectate în unitățile de învățământ.

„Din acest ordin, pot să vă spun cu siguranță, nu se va face rabat de la obligativitatea portului măștii, permanent, în spații interioare. Profesori și elevi. În același timp, aș da exemplul unor sisteme de educație în care orele s-au desfășurat fizic, cu efective întregi în clase, cu suprafețe asemănătoare, dacă nu chiar identice cu cele din România, în care rata de infectare nu a crescut din cauza prezenței fizice în școli. În acele școli, ca în România, există bănci de câte doi elevi, care stau unul lângă altul, și nu s-a întâmplat nimic atâta vreme cât a existat această responsabilitate cu privire la portul măștii. Sunt 30 de elevi în clasă, grupați pe trei rânduri: zece, zece, zece pe fiecare rând. Doi în bancă, cinci bănci de câte doi. Așa va fi și la noi”, a susținut ministrul, adăugând că purtarea măștii „este esențială”, „incomparabil mai importantă decât câțiva centimetri în plus sau minus” între elevi.

Dacă apar două cazuri într-o clasă, activitatea în acea clasă va fi suspendată

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că în cazul în care doi elevi din aceeași clasă vor fi confirmați cu noul coronavirus, activitatea acelei clase va fi suspendată.

„Din perspectiva procesului educațional, ne gândim la varianta în care, dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea la acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. La cel puțin două cazuri, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Nu în toată școala, ci doar în clasă”, a spus Cîmpeanu la Antena 3.

Potrivit ministrului, în cazul în care un educator sau învățător se va îmbolnăvi și nu îi va putea prelua nimeni atribuțiile, atunci acea clasă va face cursuri online. Dacă sunt mai multe clase în care, în fiecare, apar mai mult de două cazuri, se suspendă activitatea întregii școli.

„Dacă sunt doi profesori care au o mișcare mai accentuată în interiorul școlii, care sunt depistați pozitivi, atunci se trece direct la suspendarea cursurilor în întreaga școală”, a spus ministrul Educației.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut