Sorin Cîmpeanu: Avem nevoie de consilieri școlari

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni seară că sunt 2.500 de consilieri școlari la cei aproximativ 3 milioane de elevi.

„Este foarte clar că avem nevoie mai mult decât oricând de consilieri pentru că pierderile suferite de elevi pe perioada de criză au fost nu numai în plan educațional, au fost în plan social, plan emoțional, plan psihic chiar. Este nevoie mai mult decât oricând. Avem 2.500 de consilieri pentru trei milioane de elevi. Media este de un consilier la 1.200 de elevi”, a spus ministrul, la TVR 1.

Potrivit acestuia, consilierul școlar trebuie să aibă dublă competență – asistență psiho-pedagogică și consiliere școlară și să stea în școală pe tot parcursul programului. „Nu toți cei 2.500 de consilieri au dublă competență: asistență psiho-pedagogică și consiliere școlară. Este nevoie de această dublă competență. Cei 2.500 de consilieri trebuie să stea în școli. Nu poți să asiguri o consiliere cu adevărat, restul este poveste, decât dacă stai în școală pe toată durata programului, de la început până la sfârșit, cunoști elevii, cunoști problemele lor, cunoști profesorii, cunoști problemele profesorilor, cunoști mediul de învățare, cunoști școala, inclusiv problemele administrative, și cunoști și părinții. (…) Acest lucru nu se poate face cu acest raport 1 la 1.000”, a arătat ministrul, citat de AGERPRES.

El a spus că Ministerul Educației își propune ca fiecare unitate de învățământ să aibă un consilier școlar, însă acest proces nu se va finaliza într-un an.

„Ce propunem, ce vom face: un consilier pentru fiecare școală chiar dacă are sub 500 de elevi, poate să aibă 200, 250, 300 – trebuie un consilier școlar cu dublă competență asistență psiho-pedagogică și orientare școlară. Peste 500 de elevi – al doilea consilier, peste 1.000 al treilea, peste 1.500 al patrulea consilier”, a explicat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că vor fi pregătiți de universități consilierii școlari care vor veni în sistem. „Din universități pentru că avem mai mult de 10 universități cu care am inițiat deja demersuri să poată pregăti acești consilieri cu dublă competență. (…) Cine promite că va rezolva problema consilierilor școlari până la anul evident că ori nu știe ce spune, ori minte intenționat”, a susținut ministrul.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut