Șomaj de 23% între tinerii fără ocupație

Rata şomajului în rândul tinerilor Neet (neîncadrați în muncă sau într-un istem de pregătire) a crescut de la 17%, înainte de pandemie, la 23% în prezent, iar asta trebuie să ne preocupe şi să oprim acest exod al forţei de muncă, a avertizat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu.


„Şapte din zece tineri s-au înscris în acest an la Bacalaureat. Deci, trei din zece nu s-au înscris… Un lucru extrem de grav pentru viitorul nostru ca societate, incluzând aici economia, felul în care va arăta România, forţa ei de muncă. Rata şomajului în rândul tinerilor Neet a crescut, la 23%, unde înainte de criză eram sub 17%. Dacă e să ne raportăm cu ce se întâmplă la nivelul altor ţări, cum ar fi Spania sau Grecia, unde 50% e rata de şomaj în rândul acestor tineri, lucrurile acestea trebuie să ne preocupe. Trebuie să oprim acest exod care vine, din nou, pe tapetul forţei de muncă.”, a susţinut Jianu.
El a mai afirmat că România va avea un deficit pe piaţa forţei de muncă dacă nu se va începe punerea în practică a investiţiilor derulate cu instrumentele financiare existente prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „Soluţiile sunt specifice pentru fiecare zonă. Aşa cum am spus în repetate rânduri în spaţiul public, ai nevoie din nou de sânge proaspăt în economie. Este primul motiv pentru care trebuie să ai un program naţional de start-up-uri, adăugând aici şi o zonă de digitalizare.”, a subliniat Florin Jianu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut