Soluţiile BNR pentru majorarea pensiilor

Întrebările dacă există sau nu bani pentru majorarea pensiilor sunt ciudate, în contextul în care România are deficite atât de mari, însă o soluţie ar fi împrumuturile, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu (foto).

El a fost întrebat de jurnalişti dacă România îşi permite majorarea cu 40% a pensiilor şi dublarea alocaţiilor, în condiţiile în care Comisia Europeană va declanşa în perioada următoare procedura de deficit excesiv. „Ministrul Finanţelor şi premierul au spus foarte clar că au inclus creşterea în bugetul cu un deficit de 3,6%. Deci mai mult cred că trebuie să discutaţi cu dânşii”, a răspuns Isărescu.

Isărescu a arătat că soluţiile sunt majorarea veniturilor, tăierea cheltuielilor sau împrumuturile. „Eu nu am spus că nu sunt bani pentru pensii, am spus că este ciudat să discuţi despre întrebări precum sunt sau nu bani când ai un asemenea deficit. (…) Şi ce faceţi dumneavoastră sau cineva care cheltuieşte mai mult decât încasează? Sau se zbate să muncească mai mult, să facă mai mult, sau se întinde cât e plapuma, taie din cheltuieli, sau se duce să se împrumute”, a punctat el. El a arătat că BNR nu recomandă majorarea impozitelor, care ar face mai rău. În opinia sa, pe tema împrumuturilor este nevoie de o discuţie serioasă. El a adăugat că este greu să ai o discuţie serioasă în condiţiile actuale, în care la televizor e un „tărăboi” din care nu se mai înţelege nimic.
Şeful BNR a arătat că zilele următoare va apărea raportul de ţară şi vom vedea care sunt recomandările Comisiei Europene, însă a subliniat că partea fiscal-bugetară este o decizie 100% politică.

Articole din aceeasi categorie