Soluţii pentru un spaţiu public în transformare

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a organizat ieri dezbaterea cu tema  „Spațiul public clujean în transformare. Dezvoltări recente și direcții pentru viitor”.

Aceasta a fost prima întrunire CIIC care a avut ca invitați experți naționali și internaționali. Arhitectul Lance Jay Brown – președintele Consorțiului pentru Urbanizare Durabilă a vorbit, în contextul transformărilor şi evoluţiei globale, despre provocările momentului, cărora cu toţii trebuie să le facem faţă. Dintre acestea amintim traficul rutier şi implicit maşinile, care sunt tot mai multe pe zi ce trece, o populaţie în creştere, factorul digitalizării şi dezastrele naturale. El a precizat că, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în ceea ce priveşte utilizarea spaţiului public, trebuie evidenţiată mai ales multiculturalitatea care caracterizează, de altfel, oraşul nostru. De asemenea, Lance Jay Brown a subliniat faptul că atunci când într-un oraş există o sursă de apă, cum este la noi Someșul, trebuie profitat de acest lucru. 

La rândul său, arhitectul Şerban Ţigănaş, secretarul general al Uniunii Internaționale a Arhitecților, a punctat faptul că în contextul transformărilor, este necesară crearea de politici pentru pentru utilizarea spaţiului public şi că transformarea acestuia continuă cu un ritm foarte “precaut”.

În ceea ce priveşte revitalizarea Parcului Feroviarilor, specialiştii propun drept soluţie integrarea râului Someş ca axă ecologică a parcului. Conceptului de renaturalizare a malurilor Someşului li se alătură propuneri de amenajare a unor zone umede care devin principalul atractor al parcului. Vechiul parc este propus să devină Grădina Someşului, denumire ce înglobează noul caracter al spaţiului verde propus şi noua relaţie a acestuia cu râul Someş.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost lansat în urmă cu doi ani, fiind un laborator de idei, permanent, în care se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind proiectele de dezvoltare urbană.

Anca M. COLIBĂŞANU

Articole din aceeasi categorie