Soluţii pentru reducerea infecţiilor nosocomiale

Infecțiile din spitale pot fi reduse printr-o bună educație a pacienților cât și a personalului medical, susţin specialiştii în epidemiologie reuniţi la Cluj-Napoca, în cadrul primei conferințe despre prevenirea infecțiilor nosocomiale.

Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor (APCI) şi a avut ca temă ”Abordarea prezentului pentru modelarea viitorului”. La conferinţă au participat peste 260 de specialiști din țară și străinătate– medici și asistenți medicali care lucrează în specialități precum Serviciul de Prevenire și Control a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, Bloc Operator, secții chirurgicale, secții de boli infecțioase, laborator microbiologie, dar sunt prezenți și manageri și directori medicali ai unor spitale.

Președintele Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor (APCI), Sergiu Sîngeorzan, a declarat că pentru reducerea infecţiilor nosocomiale este nevoie și de materiale de curățenie de calitate.  ”În primul rând ar trebui să cunoaștem modul în care putem să lucrăm cu echipele de curățenie din spitale, pentru că, din păcate, sunt cele mai prost plătite, deși, de fapt, sunt fundația serviciilor medicale. Dacă, din start, acești angajați nu își fac treaba fiind prost plătiți, vor munci de mântuială. Dacă acest lucru nu se schimbă, va fi foarte greu să reducem infecțiile, fiind nevoie de motivarea personalului, dar și de folosirea unor materiale de curățenie de calitate. Un dezinfectant dat peste o suprafață necurățată corespunzător nu are efect. Un alt aspect important este comunicarea dintre departamentele unui spital, dintre personalul medical dintr-o specialitate cu altul din altă specialitate, pentru că prevenirea și controlul infecțiilor nu ține de o singură specialitate. Nu doar epidemiologul face acest lucru”, a spus Sîngeorzan.

Potrivit acestuia, un alt element important în reducerea infecțiilor din spitale este raportarea cazurilor, în condițiile în care mai sunt unități medicale unde raportarea este deficitară.

”Aceste infecții trebuie raportate, nu ascunse, pentru că altfel nu le putem controla. Indicatorii pe care îi stabilesc managerii de spitale pot fi mai relaxați, la fel cum și direcțiile de sănătate publică trebuie să fie mai permisive. Una este ce se vede din birou și alta este activitatea dintr-un spital. Ar fi nevoie inclusiv de work-shop-uri, care ar fi benefice, la care să participe specialiștii din spitale și cei din DSP-uri. Acest lucru i-ar ajuta pe cei din DSP-uri să înțeleagă cum funcționează lucrurile în spitale, iar specialiștii din spitale ar înțelege modul de control, pentru a se ajunge la o normalitate și la o raportare corectă a infecțiilor”, a explicat președintele APCI, care este medic epidemiolog la Spitalul Județean Miercurea Ciuc.

Numărul cazurilor de infecții intraspitalicești depistate anul trecut în unitățile medicale clujene au crescut cu nouă la sută, se arată într-o analiză a Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj. Inspectorii sanitari atrag atenția că medicii curanți evită în continuare să declare infecțiile asistenței medicale, propunând introducerea obligativității.

Din informațiile prezentate de DSP Cluj, anul trecut mai multe unități medicale clujene au folosit biocide care nu îndeplineau întru totul standardele naţionale şi europene în domeniu. Astfel, cu ocazia controalelor legate de utilizarea biocidelor s-a dispus scoterea din consum a 834 litri de produse biocide din cauza etichetării neconforme, fiind aplicate amenzi în valoare de 61.500 lei.

Unul dintre produsele neconforme retrase de la comercializare a fost  Elton SDIC 56 Granular distribuit de SC Euro Kerex SRL din Cluj-Napoca. Acesta avea neconformități privind etichetarea, fiind retrase de la comercializare 60 kg. De asemenea, au fost retrase Maxi Combi Clor și Tablete Mini Combi Clor distribuite de SC Euro Kerex SRL, din Cluj-Napoca. Acestea aveau neconformități privind etichetarea, fiind retrasă de la comercializare cantitatea de 57 kg.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie