Soluție pentru stoparea creșterii prețurilor la energie: Reducerea TVA la 5%

Compania de consultanță și audit PricewaterhouseCoopers (PwC) consideră că creşterea abruptă a preţurilor la energie, generată şi de impactul războiului din Ucraina, impune statelor Uniunii Europene, inclusiv României, luarea unor măsuri urgente pentru atenuarea impactului financiar asupra consumatorilor finali şi a companiilor.

„O măsură benefică ce poate fi adoptată de către România, care este în linie cu prevederile Directivei Europene de TVA şi care a fost adoptată deja de alte state membre, este reducerea cotei de TVA pentru livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană. Aceasta s-ar aplica pentru livrările efectuate de companiile de distribuţie către consumatorii finali. Deşi au fost proiecte de lege transmise pentru dezbatere în Parlament, măsura nu a fost adoptată până la acest moment. În schimb, un proiect de lege care prevede reducerea cotei de TVA la 5% pentru livrările de benzină cu plumb, fără plumb, gaz petrolier lichefiat şi motorină a ajuns în dezbatere în Senat”, se menţionează într-o analiză realizată de PwC România.

Conform specialiştilor PwC, reducerea cotei de TVA la 5% ar duce la o scădere a facturii de circa 12%. „Adoptarea de către România a cotei reduse de TVA de 5% pentru energia electrică şi gaze naturale ar avea un impact pozitiv direct pentru consumatorii casnici, prin diminuarea valorii finale a facturilor”, se arată în arată analiza companiei. PWC dă ca exemplu o locuinţă la care valoarea facturii, care include energia activă, abonamentul, tarifele de extragere energie electrică din reţea, servicii sistem, cogenerare, certificate verzi etc, este de 93,63 lei, ajunge la 111,14 lei, după aplicarea unui TVA de 19% TVA. Însă, în cazul aplicării cotei de 5% TVA, valoarea totală a facturii este diminuată cu aproximativ 12%, rezultând într-o valoare finală de 98,31 lei.
Scăderea cotei de TVA la 5% ar avea un efect secundar la nivelul companiilor de distribuţie care vor aplica o cotă redusă de TVA către consumatorii finali, dar vor prefinanţa 19% TVA aferentă achiziţiilor. PWC precizează că, deşi au fost proiecte de lege transmise pentru dezbatere în Parlament, măsura nu a fost adoptată până la acest moment.

În 8 martie, Comisia Europeană a anunțat că 19 state membre au luat măsuri pentru a atenua impactul creşterii preţului la electricitate şi gaze naturale prin reducerea temporară a cotei de TVA, accelerarea implementării energiei regenerabile, acordarea de ajutoare de stat pentru reducerea costurilor cu energia pentru utilizatorii finali, salvgardare pentru evitarea deconectărilor de la reţeaua de energie electrică. Alte măsuri au fost cele temporare de compensare şi sprijin direct utilizatorilor finali, inclusiv grupurilor expuse riscului, ajutoare de stat oferite către companii şi industrii, precum și amânarea temporară a plăţii facturilor.
PwC este cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanță și audit din lume și una dintre cele mai mari companii private, cu 766 de birouri în 150 de țări, inclusiv în România.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut