Soluția propusă de ministrul Oros pentru relansarea învățământului agricol

Învățământul agricol are nevoie de o regândire pentru a face față nevoilor actuale ale fermierilor. Din păcate, tot mai puțini tineri optează pentru a învăța în liceele agricole, iar pregătirea din multe astfel de unități de învățământ nu se ridică la așteptările operatorilor din domeniul agriculturii. Acest lucru se vede și în forța de muncă din agricultură, o problemă de care fermierii se plâng mereu.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros susține că singura modalitate de refacere a învățământului agricol ar fi sistemul dual.

Ministrul a semnalat că în ultima perioadă foarte s-a format ideea că liceele agricole ar trebui să fie ultima opțiune a tinerilor, însă precizează Oros, de-a lungul vremii în liceele agricole din România s-au format foarte mulți specialiști care au contribuit la dezvoltarea economică a țării. „Vreau să vă amintesc că Mihai Kogălniceanu a terminat un liceu agricol, la Miroslava, și vreau să vă spun că sunt foarte mulți oameni importanți care s-au format în licee agricole, specialiști în agricultură sau zone conexe care activează în economia românească. Învățământul agricol ca de altfel învățământul românesc în general are niște nevoi și ca atare și niște priorități, iar deficitul forței de muncă responsabile și califică se simte peste tot, dar mai tare în zona agriculturii. În cadrul întâlnirilor frecvente pe care le avem cu fermierii, principala problemă semnalată este legată de deficitul de forță de muncă. Ne tot gândim cum am putea ca într-un termen scurt să refacem acest învățământ tehnic din agricultură. Singura modalitate realistă este învățământul dual care într-un parteneriat real se poate transforma în învățământ mai aplicat. Trăim într-o economie de piață și este foarte greu să funcționeze o fermă didactică publică”, a spus ministrul.

Anul trecut, în luna august, Ministerul Agriculturii a alocat un sprijin în valoare de 10 milioane de lei pentru liceele agricole. La acel moment au fost semnate 56 de contracte pentru finanțarea liceelor agricole din toată țara, sumele de bani fiind destinate pentru realizarea investițiilor necesare, cum ar fi cheltuieli pentru materialele necesare elevilor pentru desfășurarea activităților în cadrul liceelor agricole. Pentru fiecare liceu în parte a fost alocată suma de 175.000 de lei de la bugetul de stat.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut