Soluția propusă de Forța Dreptei pentru un preț suportabil la carburanți

Senatorul clujean Adrian Oros susține că isteria creată miercuri din cauza zvonurilor care dădeau iminentă scumpirea drastică a carburanților putea fi evitată dacă majoritatea guvernamentală vota în regim de urgență proiectul depus de parlamentarii din Forța Dreptei, care poate menține prețul la un nivel suportabil până la finele anului. „Când prețul petrolului a scăzut cu 17%, am asistat la o manipulare grosolană, sub ochii neputincioșii ai Guvernului.

În iulie 2008, cotaţia petrolului a atins aproape 150 $/baril. Benzina la pompă costa 3.99 lei. Azi, barilul atinge cca 140 $, dar benzina costă dublu.

În afară de speculă (privată şi de stat) mai există vreo explicaţie?

Da. Una evidentă. Incompetența guvernamentală!

Panica și isteria stârnită în rândul și buzunarele românilor, a blocat practic toate orașele în câteva ore, după ce în Bihor, doi privați și grupul Mol au speculat prețul combustibilului.

Asta este proba încrederii românilor în actualul guvern, care se bâlbâie la fiecare pas și pare preocupat mai mult de luptele interne.

Acest lucru putea fi evitat dacă majoritatea guvernamentală vota în regim de urgență proiectul depus de parlamentarii din Forța Dreptei, care poate menține prețul la un nivel suportabil până la finele anului”, a transmis Oros.

Benzinăriile din țară au fost asaltate de şoferi, miercuri seara, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru din această noapte, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, traficul fiind dat peste cap din cauza cozilor imense de maşini.

Staţiile MOL au schimbat preţurile în jurul orei 19:30, de la 7,75 lei/litru/benzină, la 8,34 lei şi la 9 lei/litru motorină, în timp ce benzinăriile Petrom din zonă afişau un preţ de 7,54 lei/litru la benzină şi 7,64 lei/litru la motorină, preţuri aproape similare fiind anunţate şi de benzinăriile Rompetrol.

Potrivit informaţiilor, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.

În acest context, prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant.

La rândul său, directorul general al ANPC, Paul Anghel, a declarat că vor începe controalele la benzinării pe zona de competenţe a instituţiei, respectiv informarea corectă a consumatorilor şi în ceea ce priveşte practicile comerciale incorecte.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut