Soluția eurodeputatului Daniel Buda pentru contracararea fenomenului depopulării

Eurodeputatul Daniel Buda atrage atenția, prin intermediul unui raport analizat recent de Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, că este nevoie de un Acord pentru demografie” menit să contracareze fenomenul depopulării. Liberalul susține că rata rata natalității la nivel UE este într-o continuă scădere iar în acest ritm, populația Uniunii Europene ”va scădea vertiginos în următoarele decade.

Trebuie să pornim de la o realitate și anume că tendințele demografice actuale au un impact major asupra comunităților locale și afectează viață fiecărui cetățean european și bineînțeles, au un impact major asupra eficienței politicii europene și asupra politicii de coeziune. În plus, rată natalității este într-o continuă scădere, iar în acest ritm, populația Uniunii va scădea vertiginos în următoarele decade, iar ritmul de imbătrânire va fi tot mai accentuat. În 2070, populația Europei va reprezenta doar 4% din populația globului”, susține eurodeputatul.

Daniel Buda arată că printre statele membre puternic afectate de schimbările demografice se numără România. „Subliniez că în 2018, din România au plecat peste 240 mii de persoane, cu o creștere de 8 % față de anul precedent.  Ca să înțelegem mai bine amploarea fenomenului, dacă am exclude restricțiile Covid și ne-am raporta la condițiile anterioare, de la începutul acestei reuniuni și până acum, adică de aproximativ 85 de minute, aproximativ 27 de persoane apte de muncă ar fi părăsit țara! Asta pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestui fenomen”, a spus Daniel Buda. Eurodeputatul susține că instrumentele propuse de Uniune pentru a inversa tendințele negative trebuie să fie simple, flexibile și nu în ultimul rând, să fie cât mai atractive. „Avem nevoie de instrumentele care să permită o gestionare mai ușoară a politicilor, dar în același timp, subliniez faptul că ele trebuie finanțate corespunzător și prin maximizarea sinergiilor dintre diferitele fonduri ale UE. Comisia ar trebui să elaboreze un <<Acord pentru demografie>>, care să propună politici și să vină cu sprijin financiar pentru a inversa tendințele actuale. Avem Acordul Verde, de ce nu am veni cu un acord și în această direcție?”, a mai menționat Daniel Buda.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

2 comentarii

  1. Din România se pleacă de pre mult bine. Domnule Buda, nu doar situaţia materială cântăreşte în decizia de a părăsi propria ţară. Atmosfara politică este un alt factor important. Ca să nu mai menţionăm corupţia, care în România domneşte la toate nivelurile.

  2. Romania este parasita ca exista prea multe buzi si cetatenii s-au saturat de atatea buzi politice.

Comentariile sunt blocate.

Sari la conținut