Soluţia a două state e tot mai puţin credibilă în Palestina

Soluţia a două state – cu un stat israelian şi unul palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est – continuă să rămână linia oficială a Autorităţii Naţionale Palestiniene pentru soluţionarea conflictului din Orientul Mijlociu, dar tot mai multe voci susţin că ideea, dacă nu e pusă în practică în viitorul apropiat, va fi din ce în ce mai puţin viabilă odată cu trecerea timpului.

De zeci de ani, şi în special după acordurile de la Oslo din 1993, când perspectiva unui stat palestinian a fost cel mai aproape să se concretizeze, se poartă o dezbatere vizavi de modul de organizare statal în care drepturile palestinienilor ar fi cel mai bine apărate. Întrebarea care decurge de aici – două state sau un stat unic în care israelienii şi palestinienii să aibă drepturi egale – ar putea avea în curând un răspuns care nu mai presupune o alegere, susţin politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile din Cisiordania şi din diaspora palestiniană.

Întrebat recent, la Ramallah, dacă soluţia celor două state mai este încă viabilă, prim-ministrul Autorităţii palestiniene, Mohammad Shtayyeh, a declarat, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români, că întrebarea este „foarte legitimă”.

 

„Aveţi dreptate să întrebaţi, pur şi simplu pentru că realitatea din teren merge într-o direcţie diferită. Există un asediu asupra Gaza, există un război în jurul Ierusalimului, există o împărţire a oraşului Hebron în două zone – H1 şi H2 – există o împărţire a teritoriului palestinian în zona A, B, C, şi aşa mai departe. Strategia israeliană a fost mereu menită să ucidă orice posibilitate a unei soluţii a două state”, a declarat Shtayyeh la sfârşitul lunii trecute.

„Nu soluţia, ci realitatea unui singur stat”

„Deci ceea ce face Israel în teren, aceste faits accomplis pe care le creează în teren sunt menite să ucidă orice posibilitate a unui viitor stat palestinian, inclusiv colonii, colonişti, incursiuni, controlul resurselor noastre de apă, controlul punctelor de ieşire/intrare. De partea noastră, palestinienii, arabii, europenii, comunitatea internaţională, cu toţii am depus eforturi să realizăm soluţia a două state. Eu spun că astăzi, cele două state sunt posibile dacă există o voinţă politică de partea israeliană. Dar de asemenea spun că mâine va fi prea târziu, pentru că noi şi israelienii vom rata oportunitatea”, a adăugat premierul palestinian.

El afirmă că, dacă cele două părţi ratează oportunitatea creării a două state, atunci se îndreaptă „spre realitatea unui stat, nu spre soluţia unui stat”.

„Ceea ce înseamnă că Israelul îşi va pierde caracterul de stat democratic, pe care îl pretinde, sau de stat evreiesc, pe care îl pretinde, iar Israelul va fi cum este astăzi, un stat apartheid. Ne îndreptăm spre sud-africanizarea chestiunii palestiniano-israeliană (…)”, a mai apreciat Mohammad Shtayyeh.

Bashir Sawalha, preşedintele sindicatului general al muncitorilor palestinieni din Australia, crede şi el că soluţia celor două state nu mai este posibilă decât dacă se realizează „acum”.

„Ca palestinian susţin soluţia celor două state, dar din nefericire ocupaţia nu a lăsat o şansă pentru noi să avem o soluţie a două state. Aşa că singura cale este de a avea un stat unificat cu oportunităţi egale pentru toţi cetăţenii săi indiferent de rasă, culoare sau religie – un stat secular unde există dreptate şi justiţie pentru toată lumea”, a declarat reprezentantul diasporei palestiniene pe marginea conferinţei internaţionale ”Palestina după 75 de ani de la Nakba”, care a avut loc la sfârşitul lunii trecute la Ramallah.

 

 

„Dacă vorbim despre soluţia celor două state, Israelul controlează apa, controlează pământul, prin extinderea coloniilor. În 1993, când am început cu Oslo, aveam 150.000 de colonişti, acum, după Oslo, avem 750.000, aşa că acumulează cât de mult pământ posibil din Palestina istorică, acum palestinienii au rămas cu 12% din Palestina istorică”, a afirmat Bashir Sawalha.

Deşi vede mai fezabilă soluţia unui singur stat cu drepturi egale pentru toţi, reprezentantul diasporei palestiniene nu crede că ea ar fi posibilă cu actualul guvern israelian. „Acesta este un guvern fundamentalist. Acest guvern nu vrea să vadă palestinieni de la râu, până la mare, vor să plece. (…) Este cel mai rău guvern din istoria Israelului”, a mai spus Sawalha.

„Este imposibil să construieşti două state astăzi”

Directorului departamentului hărţi al ONG-ului Orient House de la Ierusalim, Khalil Tafakji, afirmă, pe de altă parte, că soluţia celor două state nu ar mai putea fi implementată nici în prezent.

Întrebat dacă mai este posibilă o astfel de soluţie, el a răspuns: „Nu acum. Pentru că avem două state în Cisiordania. Unul pe care îl numim statul colonist, cu continuitate geografică, şi o zonă palestiniană (…). Deci este imposibil să construieşti două state – cu Ierusalimul de Est capitala Palestinei – astăzi, vorbim despre 2023”.

 

 

În acelaşi timp, afirmă el, Israelul are un mare proiect pentru Ierusalim în orizontul lui 2050, care vizează realizarea unei continuităţi geografice între Ierusalimul de Vest şi Ierusalimul de Est construind infrastructură precum autostrăzi şi canale, astfel încât cele două să fie imposibil de despărţit.

„Astăzi au un mare proiect şi trimit mai mulţi colonişti în Ierusalimul de Est. În centru vor să schimbe demografia Ierusalimului şi vor un Ierusalim mai mare, ceea ce numim un Ierusalim metropolitan, care va fi 10% din Cisiordania. Deci Ierusalimul din viitor va fi complet diferit faţă de cel de astăzi”, a mai declarat el.

În acelaşi timp, el deplânge faptul că partea palestiniană nu are niciun plan privind Ierusalimul de Est, despre care doar se afirmă că ar urma să fie capitala unui viitor palestinian.

„Din 1990 nu există niciun plan. Numai politiceni care vorbesc, linii roşii, etc. În teren, nu au nicio idee, niciun proiect, nu au nimic. Autoritatea Palestiniană susţine Ierusalimul cu 27 de milioane de dolari pe an. Ştiţi proiectul israelian? Miliarde de dolari”, a afirmat Khalil Tafakji.

Dr. Mohamed Amer Odeh, ambasador în cadrul biroului preşedintelui Autorităţii palestiniene şi responsabil cu relaţiile israeliano-palestiniene de la om la om, afirmă, în ceea ce-l priveşte, că israelienii cu care discută cred încă în soluţia celor două state.

„Vor soluţia celor două state, dar nu ştiu cum. Trebuie să le explicăm cum putem realiza obiectivul creării unui stat palestinian. (…) Statul palestinian trebuie realizat în teren, dar nu avem forţele pentru a implementa rezoluţia 181 (a ONU) care defineşte soluţia celor două state; a fost în 1947, acum 75 de ani. Nu am putut implementa soluţia celor două state. Cerem comunităţii internaţionale să facă presiuni asupra guvernului israelian să aplice rezoluţia ONU pentru implementarea statul palestinian în frontierele din 1967, cu capitala în Ierusalimul de Est”, a pledat el.

„Ce se întâmplă în Palestina nu rămâne în Palestina”

În rolul decisiv pe care va trebui să-l joace comunitatea internaţională în soluţionarea conflictului israeliano-palestinian crede şi istoricul israelian Ilan Pappe, o personalitate controversată în ţara sa pentru ideile pe care le promovează. El a fost asociat, printre altele, cu un apel la un boicot academic al Israelului pentru politicile sale din teritoriile palestiniene, a primit ameninţări cu moartea şi s-a stabilit din 2007 în Regatul Unit, unde predă la Universitatea Exeter.

Pappe afirmă că el susţine soluţia unui singur stat cu drepturi egale pentru toţi cetăţenii şi adaugă: „nu cred că mai există speranţă pentru o soluţie a două state”.

 

În ceea ce priveşte viitorul unui astfel de stat unic el afirmă că sunt mai multe modele care pot fi avute în vedere.

„Poate fi un stat binaţional, poate fi un stat federal. Dar cred că este important să ne asigurăm că toţi oamenii se simt egali în el. De asemenea, cred că nu va exista un sfârşit al conflictului fără dreptul la întoarcere al refugiaţilor palestinieni. Nu cred că toţi refugiaţii se vor întoarce, dar cred că toţi vor vrea să aibă dreptul de a se întoarce. Şi dacă vor să se întoarcă nu văd cum poţi implementa acest lucru într-o soluţie a două state. Poate fi implementat numai în această idee a unui stat democratic care nu este israelian sau palestinian ci un stat pentru toţi cetăţenii săi, ca un stat normal”, a declarat istoricul şi activistul israelian pentru jurnalişti români.

Cu toate acestea, Ilan Pappe consideră că această soluţie a unui stat unic cu drepturi egale pentru toţi cetăţenii nu poate fi implementată în prezent, din mai multe motive.

„Unul este că Israelul este foarte puternic şi israelienii vor pierde multe privilegii dacă acceptă modelul unui singur stat şi nimănui nu-i place să-şi piardă privilegiile. Deci cred că (vor face asta) numai dacă lumea va face presiuni asupra lor şi numai dacă vor pierde. Sper că nu (vor pierde), sunt israelian, nu vreau să fie învinşi militar, dar cred că modul prezent israelian de gândire este de a păstra realitatea aşa cum este pentru că beneficiază de ea”, a opinat el.

Totuşi, în lipsa oricărei implicări a comunităţii internaţionale în soluţionarea conflictului israeliano-palestinian, el crede că în teritoriile palestiniene va exista o „deteriorare suplimentară”.

„Din multe puncte de vedere, cred că ne aflăm deja în a treia intifada. Ce învaţă de obicei istoricii este că a treia nu arată ca a doua şi a doua nu arată ca prima. Deci nu ştim exact cum va arăta această revoltă. Dar ştim că în Cisiordania 50% din oameni au sub 18 ani. Aceşti oameni de 18 ani şi mai tineri nu văd nicio perspectivă, nu au nimic de pierdut. Şi când nu ai nimic de pierdut eşti foarte disperat. Asta vedem în Jenin şi în Nablus. Lucrul rău este că reacţia Israelului la astfel de acţiuni este de a fi mai brutal, mai necruţător”, a afirmat istoricul israelian, referindu-se la recentele violenţe din cele două oraşe, unde armata israeliană a avut numeroase incursiuni în ultimele luni.

El a mai spus că disponibilitatea Israelului de a-şi schimba modul de acţiune ţine mult de reacţia comunităţii internaţionale.

„Dar este foarte dificil din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina să atragi atenţia lumii. Însă cred că lumea s-ar înşela să creadă că ceea ce se întâmplă în Palestina rămâne în Palestina. Ceea ce se întâmplă în Palestina influenţează întreaga lumea arabă, întreaga lume musulmană. Lumea are puterea de a opri Israelul. Are puterea, dar nu vrea”, a estimat Ilan Pappe.

Pe de altă parte, admite el, eternele dispute interpalestiniene reprezintă şi ele o problemă în soluţionarea conflictului, şi un motiv pentru care tinerii nu se mai simt reprezentaţi de actuala elită politică palestiniană.

„Cred că e o problemă nu numai în Palestina, dar şi în Palestina, de a nu permite tinerilor o reprezentare corectă în conducere. Se schimbă foarte încet, nu suficient de repede în mintea mea, şi când se va schimba vom observa că tinerii nu sunt Hamas, nu sunt Fatah, vor să construiască ceva diferit, lecţia lor din anii de disensiune şi lipsă de unitate. Cred că, în timp, vom vedea ceva dezvoltându-se. (…) Deci cred că în întreaga lume arabă există o generaţie mai tânără cu idei diferite pentru viitor şi cum să ajungă acolo”, a opinat Ilan Pappe.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut