Solidari cu actrița Maia Morgenstern

Facultatea de Teatru și Film, împreună cu întreaga comunitate a Universității Babeș-Bolyai din Cluj (UBB), își exprimă solidaritatea cu actrița Maia Morgenstern și cu fiica acesteia, Cabiria, studentă a facultății clujene.

”Condamnăm ferm jignirile și amenințările deosebit de grave, violent antisemite, care le-au fost adresate lor și actorilor de la Teatrul Evreiesc în prima zi a Pesach-ului. Profităm de acest nefast prilej pentru a le transmite admirația noastră pentru creativitatea lor specială în arta teatrală, în care Maia Morgenstern s-a afirmat internațional, iar Cabiria Morgenstern dovedește un mare potențial. Ne exprimăm încrederea că vor depăși cât mai repede acest moment care ne întristează pe toți și nu face cinste nimănui” – este mesajul transmis luni de UBB.

În același mesaj, rectorul UBB, prof. dr. Daniel David își exprimă îngrijorarea față de proliferarea manifestărilor și a limbajului extremist împotriva unui membru al comunității academice, „dar și în general, făcând trimitere la o epocă pe care o credeam de mult apusă”.

„Ca rector UBB sunt garantul faptului că universitatea noastră va rămâne un spațiu al libertății, al științei, al frumosului și al binelui, un spațiu al selecției și formării caracterelor și creativității/ inteligențelor, pentru binele public și al națiunii și, în general, al cunoașterii umane. O astfel de cultură organizațională nu este doar o pavăză internă împotriva extremismului, ci și o platformă modernă de pe care UBB va fi un actor activ la nivel social împotriva prezenței unor astfel de atitudini extremiste în spațiul public în general”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Săptămâna trecută, un mesaj care cuprinde amenințări cu moartea și jigniri greu de reprodus la adresa actriței Maia Morgenstern, semnat „din partea partidului AUR”, a fost trimis către Teatrul Evreiesc de Stat.

Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor s-au dezis categoric de acest gest, condamnând atacul „degradant, antisemit și suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern, un artist emerit și îndrăgit de românii de pretutindeni, promotor neobosit al culturii evreiești în România, o cultură care face parte din fibra culturală a poporului român”. „Suntem consternați în fața acestei intoxicări pe care o considerăm incalificabilă! Este de domeniul evidenței că acest incident trist, survenit în chip programatic cu ocazia Paștelui evreiesc, este o intoxicare care trebuie pedepsită în cel mai aspru mod” – au transmis liderii AUR.

M. T,

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut