Soarta podului de pe DJ 107P către Mărișel este încă incertă

A trecut aproape o săptămâna de când drumul județean Gilău-Mărișel 107P a fost închis circulației, după ce structura de rezistență a unui pod de pe acest traseu s-a degradat considerabil.

Unii localnici propun, printre altele, ca măsură alternativă până la repararea podului existent sau construirea unuia nou, amenajarea unui pod de pontoane.

Autoritățile urmează să anunțe ce măsuri se vor lua în privința podului cu pricina, după consultările cu un expert. „Analizăm mai multe variante posibile împreună cu expertul. Mâine (n. red – vineri) vom anunța aceste măsuri”, a declarat, pentru Făclia de Cluj, Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

La rândul său, prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, spune că se caută cele mai bune soluții.

„De la momentul închiderii circulației, se caută soluții tehnice, echipe de experți studiază problemele existente acolo, la structura de rezistență a podului, astfel încât să se poată identifica cea mai bună variantă de stabilizare. Totodată, s-a cerut sprijin din partea Consiliului Județean și a Instituției prefectului Diviziei 4 Infeanterie Gemina care, cu experții lor, să fie, de asemenea, prezenți la fața locului pentru a sprijini identificarea unor soluții tehnice pe această parte”, a precizat Irina Munteanu.

Oamenii se plâng de disconfort

Până una-alta, locuitorii din acea zonă, trebuie să se adapteze unui disconfort nu tocmai ușor de suportat. Primarul de la Mărișel, Viorel Ghic, spune că trebuie ocoliți zeci de kilometri.

„Locuitorii din Soneșul Cald, Tarnița, Mărișel-Colonie, trebuie să ocolească 35-40 de kilometri, mai ales până în Someșul Cald, nu e confortabil. Majoritatea vin acum pe Măguri Răcătou (n. red drumul de la), și urcă la Mărișel, pe Huedin, Râșca. Sperăm să se rezolve cât mai repede, să se deblocheze situația, Nu știu ce variantă s-ar putea găsi, dar trebuie să se reabiliteze repede, să se repare repede. E greu să ocolești, drumul județean 107P e foarte îngust, se circulă greu. Pentru toată zona e disconfort, începând din Someșul Rece și până sus în Mărișel. Sunt cabane, locuitori, angajații de la Hidroelectrica, pentru toți e dificil, ocolesc zeci de kilometri, sigur că se plâng de situație. Dar bine că nu s-a întâmplat o nenorocire, să se piardă vieți omenești. Ne descurcăm cum putem până se rezolvă situația”, a declarat Viorel Ghic.

Degradări de amploare

Măsura închiderii drumului a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj reunit, sâmbăta trecută, în ședință extraordinară, urmare a adresei nr. 29080/15.07.2022 a Consiliului Județean Cluj, înregistrată la Instituția Prefectului Județul Cluj.
„Această solicitare se referă la necesitatea convocării CJSU Cluj în vederea închiderii de urgență a circulației auto și pietonale pe podul de la km 4+310, Drumul Județean 107P, până la luarea unei hotărâri de către un expert atestat, ca urmare a constatării unor degradări de amploare la structura de rezistență a podului, în urma lucrărilor de modernizare și reabilitare care se desfășoară pe DJ 107P,  județul Cluj”, a transmis Prefectura Cluj. În acest context, au fost identificate ca posibile rute ocolitoare următoarele variante. Până în 7,5 tone: Gilău – Someșul Rece – Gura Rașca – Măguri Răcătău – Mărișel
2. Căpușu – Agârbiciu – Dângău – Râșca – Beliș – Mărișel și peste 7,5 tone: DN1 – DN1R – Huedin – Beliș – Mărișel .

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut