Soarta Grupului statuar Școala Ardeleană a fost tranșată

Soarta Grupului statuar Școala Ardeleană a fost tranșată, joi, 29 iunie, în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Membrii acestui for reuniți în ședință extraordinară au decis ca monumentul să fie amplasat pe soclul exact cum a fost înainte de începerea lucrărilor de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu. Decizia a fost luat cu șase voturi pentru și trei împotrivă.

Membrii Comisiei s-au reunit după ce Primăria Cluj-Napoca a înaintat miercuri planșele și proiectul monumentului din 1973, anul în care s-a inaugurat statuia.

Demersul municipalității a avut loc după ce arhitectul Macalik Arnold, cel care a proiectat reabilitarea zonei strada Kogălniceanu-Universității, a refuzat pur și simplu să vină cu un proiect prin care cunoscutul grup statuar să fie adus la starea inițială, așa cum a solicitat primăria. În schimb însă, Macalik Arnold a propus un proiect prin care statuia să fie amplasată pe un socul de vreo 20 de cm, dar nu mai mare decât baza operei lui Romulus Ladea.

Grupul statuar Școala Ardeleană este opera marelui sculptor Romulus Ladea iar soclul a fost proiectat de arhitecta clujeană Adriana Matei, fost decan al Facultății de Arhitectură din cadrul UTCN.

Proiectul de reamenajare urbană a străzii Mihai Kogălniceanu realizat de firma arhitectului Arnold Macalik prevede desființarea postamentului pe care era amplasat Grupul Statuar Școala Ardeleană și fixarea monumentului direct pe pavaj. Odată cu începerea lucrărilor în zonă opera lui Romulus Ladea a fost amplasată direct pe pământ iar soclul realizat de arhitecta Adriana Matei a fost desființat.

Or, acest lucru a stârnit indignare în mediul cultural și academic din Cluj și nu numai.

Vineri se împlinesc 50 de ani de la inaugurarea Grupului statuar Școala Ardeleană. Cu această ocazie, academicieni, profesori universitari, profesori, oameni de cultură, activiști civici, artiști, clerici, români care încă   își prețuiesc cultura, istoria și identitatea națională țin să tragă un semnal de alarmă privind soarta monumentelor românești din orașele transilvane. Intelectualii ardeleni spun că Grupul Statuar Școala Ardeleană nu este singurul care a fost pus în pericol și că sunt și alte monumente afectate de diverse lucrări demarate de autoritățile locale. Printre simbolurile puse în pericol se numără și Monumentul Ostașului Român de la Carei.

Tot vineri, în contextul jubileului, începând cu ora 18, în curtea Facultății de Studii Europene, din imediata de apropiere a statuii va avea loc lansarea cărții Gândirea românească în Transilvania în secolul al XVIII-lea de Lucian Blaga (ediție îngrijită de Dorli Blaga, cuvânt-înainte de Ioan-Aurel Pop, prefață și notă bibliografică de Eugeniu Nistor).

La eveniment vor lua parte Nadia Arsin, primarul Emil Boc, istoricul Ioan Bolovan, rectorul UBB, Daniel David, editorul Vasile G. Dâncu, Dorin Nistor, Eugeniu Nistor, directorul BCU, Valentin Orga, președintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Irina Petraș, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, scriitorul Ion Pop și istoricul și scriitorul Mircea Popa.

C. PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut