SNMF: În cazul virozelor nu este necesară administrarea de antibiotice

Asociația Societatea Națională Medicina Familiei/ Medicină Generală (SNMF) atenționează populația, în contextul situației epidemiologice actuale, că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcție de vârstă, tipul de  viroză, comorbiditățile pe care le are pacientul, că nu există scheme de tratament universal valabile și că, „în nici un caz, nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate”.

„Această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii (viroze banale sezoniere, gripă, infecții cu virusul SARS-CoV-2), este dublată de îngrijorarea legată de accesul la  medicamentele necesare tratamentului acestor viroze.

Este mai ușor să previi decât să tratezi o boală. Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi  efectuate la medicul de familie și de un stil de viață sănătos legat de alimentație, activitate fizică și odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protecție personală nespecifice, prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în spații închise și etichetarea tusei și a strănutului, igiena corporală și a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile” – atenționează, printr-un comunicat, medicii de familie și medicină generală.

Totodată, aceștia atrag atenția populației că tratamentul unei afecțiuni se bazează pe  substanțele active și dozajul pe care le conține un medicament și nu pe denumirea comercială a acestuia, iar deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecțiuni și  adaptarea schemei în funcție de particularitățile pacientului.

,Prin urmare, recomandăm populației generale să solicite consult medical, să evite automedicația, să conștientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicației antivirale se face în baza unei prescripții medicale. Nu în ultimul rând, este  important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanțele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia” – precizează SNMF, adăugând că respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea și recuperarea rapidă, cu evitarea  complicațiilor virozelor din acest sezon.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut