Ce slujbe sunt mai căutate în acest an

Joburile de inginer, şofer, contabil şi economist au fost cele mai dorite în acest an, iar cele de „acasă”, „remote” şi „part-time” s-au aflat în topul căutărilor candidaţilor în 2021.

Potrivit datelor furnizate de un site de recrutare, cu o medie de peste 30.000 de joburi noi şi peste 1.000.000 de aplicări în fiecare lună pe platformă, 2021 a fost un an mai mult decât propice pentru schimbările profesionale. De la începutul anului şi până în prezent, candidaţii au efectuat aproape 8 milioane de căutări în site.
Jobul de inginer a fost cel mai râvnit de către candidaţi, totalizând circa 178.000 de căutări în site. Pe locul al doilea în topul căutărilor se află cuvintele „acasă” „remote” şi „work-from-home”, acestea fiind căutate, în total, de aproximativ 131.000 de ori.
Deşi procentul de joburi remote publicate pe platformă a crescut de la 1,3% în 2019 la 6,3% în 2021, în continuare interesul candidaţilor este mai mare decât oferta de locuri de muncă pusă la dispoziţie de angajatori: aproximativ 12% dintre aplicările din acest an fiind pentru joburi remote.
Totodată, a treia cea mai căutată sintagmă pe eJobs.ro a fost „part-time”, cu circa 98.000 de căutări.

Pe lângă inginer şi şofer, şi joburile de contabil şi economist au fost foarte populare anul acesta în căutările candidaţilor. Interesul lor pentru aceste locuri de muncă se poate constata şi la nivel de aplicări, căci domeniul financiar-bancar se află anul acesta în topul domeniilor care au primit şi cele mai multe candidaturi. Candidaţii au aplicat în 2021 la joburi din acest sector de peste 1,2 milioane de ori.

Au existat şi candidaţi care nu au fost foarte hotărâţi în privinţa traseului lor profesional: 6.291 dintre căutările din acest an au fost pentru cuvântul „muncă”, 3.756 pentru „birou” şi 1.023 pentru „job”. Pe de altă parte însă, câţiva candidaţi au ştiut foarte bine ceea ce-şi doresc: 2.662 dintre căutări au fost pentru „şef”.

Care sunt cele mai multe posturi libere

Datele prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că, la nivel naţional sunt libere peste 23.000 de locuri de muncă, cele mai multe posturi fiind oferite pentru: lucrători comerciali (1.357); muncitori necalificați la asamblarea şi montarea pieselor (1.142); manipulanți mărfuri (740); muncitori necalificați la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (714); agenți de vânzări (663); agenți de securitate (629); muncitori necalificați în industria confecţiilor (594); amabalatori manuali (562); montatori subansamble (400); vânzători (394); lăcătuşi mecanici (388).
De
remarcat că 1.539 de posturi sunt destinate persoanelor cu studii superioare (ingineri în diferite domenii de activitate; programatori; specialiști în domeniul calităţii; funcţionari administrativi; analiști etc.), 5.716 sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (agenți de vânzări; lucrători comerciali; casieri; controlori calitate; muncitori necalificați la asamblarea şi montarea pieselor etc.), iar 6.676 se adresează persoanelor cu studii profesionale (lăcătuşi mecanici; sudori; operatori confecţioneri industriali îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; sudori; şoferi autocamion / maşină de mare tonaj etc.). Restul slujbelor (9.367) sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare / gimnaziale (muncitori necalificați la asamblarea şi montarea pieselor; manipulanți mărfuri; ambalatori manuali; muncitori necalificați în industria confecţiilor; confecţioneri cablaje auto etc.).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut