Slujba Învierii în Biserica Romano-Catolică din Gherla

După ce, în Săptămâna Mare, credincioșii romano-catolici și armeni din municipiul Gherla au sărbătorit cele 3 zile sfinte, adică Joia Sfântă – Cina Domnului, Vinerea  Sfântă – patima și moartea Domnului și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii și a așteptării, cântând imnuri și citind pasaje din Biblie, sâmbătă seara, la Biserica Romano-Catolică (Franciscană) recent renovată, au asistat la Slujba de Înviere, terminată cu înconjurarea frumosului lăcaș de cult de pe strada Bobâlna, de către preoți și sutele de creștini, cu toții deplasându-se în procesiune prin centrul orașului.

În noaptea de sâmbătă spre duminică a avut loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, fiecare credincios luând lumină. Totodată, au fost sfințite coșurile cu mâncare aduse de creștinii aflați în biserică. Prin celebrarea din această Noapte Sfântă, romano-catolicii și armenii gherleni și-au exprimat dorința trecerii de la moarte și păcat la viața nouă în Iisus Hristos Înviat.

Au fost momente solemne, toți cei prezenți în biserică cu acest prilej luând paștele tradițional. Slujba de Înviere a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, iar corul a fost condus de Molnár Árpád. În repertoriu au figurat cântece pascale, cu care corul ne obișnuiește în fiecare an, în Noaptea Învierii.

Duminică, 17 aprilie, la Gherla au fost oficiate două liturghii de Paște: dimineața, la ora 7:30,  în Catedrala Armenească, iar la ora 10:00, la Biserica Romano-Catolică.

De pe masa creștinilor romano-catolici și armeni  nu au lipsit tradiționale mâncăruri de Paște, carnea de miel, pasca, ouăle roșii și cozonacii. Creștinii catolici și armeni din Gherla au sărbătorit cu bucuria credinței în Învierea lui Iisus Hristos.

Szekely Csaba 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut