Situația Teatrului Puck, dezbătută în plenul Consiliului Județean

Cazul înlăturării lui Emanuel Petran din fruntea Teatrului de Păpuși Puck din Cluj-Napoca a fost adusă în atenția consilierilor județeni. Social democratul Alexandru Cordoș a cerut, miercuri, în cadrul ședinței deliberativului județean, explicații în legătură cu modul în care a fost evaluat fostul manager precizând că nu trebuie să rămână suspiciuni în acest caz.

Alexandru Cordoș a precizat în plenul Consiliului Județean Cluj că din discuțiile pe care le-a avut cu angajați ai Teatrului Puck reiese că au existat presiuni asupra conducerii instituției pentru anumite activități și care au fost făcute din partea conducerii Consiliului Județean Cluj și nu numai. Consilierul social democrat a semnalat că din ultimele rapoarte de evaluarea a activității managementului lui Emanuel Petran reiese că notele pe care le-a primit în cadrul evaluării anuale au fost peste 9, însă la evaluarea mandatului nota a fost sub nouă. „Or, acest lucru ridică un mare semn de întrebare pentru că oricum ai aduna și împărți nu are cum să dea sub nouă. Întrebarea mea legată de evaluarea managerului este ce s-a întâmplat aici, ce măsuri s-au luat și care sunt pașii pentru revenirea la normalitate a activității teatrului. A fost un teatru cu multe realizări. Am apreciat modul în care s-au realizat piesele de teatru în mai mute limbi. Este o emblemă a Clujului și nu ar trebui să lăsăm lucrurile așa, să lămurim suspiciunile”, a spus Cordoș.

Președintele Alin Tișe a spus că știe situația și că viitorul manager va avea sarcina de a aduce armonia și echilibrul în cadrul instituției.

„Există un conflict mai vechi între manager și o parte parte din angajați, unii de la secția română iar alții de la maghiară. Evaluarea pe care comisia a făcut-o la adresa directorului a fost contestată de manageri și există un proces. Există și o procedură de selectare a unui nou manager.

Există și oameni mulțumiți dar și nemulțumiți. Managerul este cu unii în relații bune iar cu alții în conflict. Eu cred că în cadrul procesului de desemnare a unui nou manager, persoana care va prelua funcția va trebui să restaureze normalitatea și să găsească calea de mijloc. Viitorul acestui teatru este legată de echilibru și armonia pe care le-am avut până acum atât între actorii de limbă maghiară cât și cei de la limba română. Cunosc foarte bine situația. Viitorul manager va avea sarcina de a restabili normalitatea la Teatrul Puck. Toate lucrurile la un loc duc la restabilirea normalității”, a spus Alin Tișe.

Emanuel Petran a fost înlăturat în luna mai din fruntea Teatrului Puck în cadrul unui plan de separarea pe criterii etnice a acestei instituții.

Pentru asta, la evaluarea finală a activității din mandatul 2016-2021, Emanuel Petran a primit doar nota 8,86. Potrivit regulamentelor Consiliului Județean Cluj, managerii de instituții cultuale care obțin peste 9 la evaluarea activității își pot continua mandatul. În cazul lui Petran, se pare că notele au fost gândite în așa mod încât media finală să fie sub 9. Potrivit informațiilor obținute de Făclia, din comisia de evaluare au făcut parte vicepreședintele Consiliului județean Cluj – Vakar Istvan, membru în conducerea UDMR Cluj, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Szep Gyula, fost responsabil cu domeniul cultural în cadrul UDMR, și Florin Estefan, directorul Operei Române Cluj. Deși Estefan i-a acordat lui Petran nota 9,50, notele atribuite de ceilalți membri ai comisiei au dus la media 8,86.

Nu știm care au fost criteriile de evaluare pe care le-au aplicat Vakar Istvan și Szep Gyula, însă raportul de activitate prezentat pe site-ul Consiliului Județean arată că Emanuel Petran a fost unul dintre cei mai performanți manageri de instituții culturale din subordinea forului județean clujean.

Astfel, prin activitățile derulate, Teatrul de Păpuși „Puck” a câștigat în ultimii ani o foarte mare vizibilitate atât pe plan național cât și la nivel internațional.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut