Situația școlilor din județul Cluj fără autorizație la incendiu

Mai multe obiective de învăţământ din judeţul Cluj nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare înaintea începerii noului an şcolar fie din cauza grupurilor sanitare necorespunzătoare, fie din lipsa apei curente sau potabile. De asemenea, peste 130 de clădiri din rețeaua școlară clujeană nu au autorizație la incendiu.

Conform unei situaţii realizată de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, mai multe obiective de învăţământ preuniversitar de stat şi privat nu au primit autorizație sanitară. Dintre obiectivele neautorizate, șapte se află în mediul urban.

Unitățile neutorizate din Cluj-Napoca sunt Grădinița cu program prelungit “Căsuța Poveștilor”, unde se desfășoară lucrări de reabilitare și modernizare, autorizația sanitară fiind suspendată și Sala de sport a Colegiului National George Coșbuc”, aici autorizație fiind suspendată datorită deplasărilor de teren.

La Turda nu au primit autorizație trei clădiri de la Colegiul Tehnic Turda. Este vorba de internat, spălătorie și sală de sport după ce s-a constatat acoperiș neetanș, mobilier parțial degradat, instalații sanitare neetanșe.

La Câmpia Turzii nu a fost autorizată Grădinița cu program prelungit „Pinochio” din cauza clădirii dregradată iar la Dej atelierul Liceului Tehnologic”Someș”.

În mediul rural clădiri din rețeaua de învățământ neautorizate din cauza lipsei apei potabile se află pe raza comunelorr: Așchileul Mare, Chinteni, Feleacu, Măguri Răcătău, Panticeu, Recea Cristur, Mociu, Moldovenești, Ploscoș, Tureni, Tritenii de Jos, Cășeiu, Mica, Unguraș, Vad, Buza, Sînmărtin, Poieni, Izvoru Crișului, Sâncraiu, Săcuieu. La Cășeiu, Izvoru Crișului, Săcuieu, Mica, Văd s-au efectuat lucrări de racordare la rețeaua de apă și sunt în curs de autorizare clădiri din rețeaua școlară.

La capitolul securitate la incendiu, din datele prezentate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de joi reiese că din cele 901 de clădiri care formează infrastructura școlară a județului Cluj, 171 sunt autorizate, 131 sunt neautorizate, în timp ce pentru 599 nu se impune autorizație la incendiu. Dintre cele neautorizate, în cazul a 60 de cădiri s-a emis aviz de securitate.

Clădirile care nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu pot fi în una din cele 2 situații:. sunt construite înainte de anul 1990 și nu au suferit modificări sau schimbări de destinație; nu au o suprafața desfășurată suficient de mare pentru a se încadra în categoria construcțiilor ce necesită acest act administrativ.

Autorizație de securitate la incendiu este actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei fundamentale – securitate la incendiu – la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări. Autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei fundamentale securitate la incendiu.

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut