Site despre Zero Taxe pe Salariul Minim

O inițiativă a USR care datează de ceva vreme este acum promovată și pe internet, pe site-ul zerotaxe.ro, care explică ce avantaje ar putea oferi acest sistem de impozitare, care implică renunțarea la orice taxare a salariului minim brut.

Concret, conceptul ”Zero Taxe pe Salariul Minim” înseamnă că povara fiscală (impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate, CAS respectiv CASS) se calculează numai pe porțiunea din salariu care depășește echivalentul unui salariu minim.

În site se arată că o reducere a poverii fiscale pe salarii poate fi operată în două moduri: prin a reduce cotele de impozitare sau prin a reduce cuantumul impozitat.

Astfel, dacă se reduce povara fiscală prin reducerea cotelor de impozitare, atunci beneficiile cele mai mari vor fi concentrate la cele mai mari salarii. De exemplu, la o reducere cu 10% a cotei de impozitare, cineva care câștigă 20.000 de lei pe lună va beneficia de 2.000 de lei în plus la salariu. Pe când cineva care câștigă 2.000 de lei pe lună va beneficia de doar 200 de lei în plus la salariu.

Însă, dacă se reduce povara fiscală prin a scăderea sumei impozitate, efectul este invers, dar fără a se crea discriminări, deoarece și o persoană cu salariu mare beneficiază de aceeași dedeucere fiscală ca și o persoană plătită cu salariulș minim pe economie. Dar, salariile mai mici beneficiază proporțional mai mult decât salariile mari. Spre exemplu, presupunând o cotă de impozitare totală a salariului de 41%, dacă nu impozităm primii 2.000 de lei, câștigul pentru oricare salariat este de 810 lei. Fix același câștig nominal îl are și salariatul care are 20.000 de lei pe lună și salariatul care are 2.000 de lei pe lună. Astfel, salariatul cu salariu de 2.000 de lei ar câștiga 40% în plus, dar cel cu salariul de 20.000 de lei ar câștiga doar 4% în plus.

În prezent, salariul românilor este impozitat de la primul leu, iar din fiecare leu muncit de un român, statul ia 42 de bani. Prin sistemul ”zero taxe pe salariul minim”, un angajat plătoiit cu salariul minim pe economie, de 2.550 lei, ar vprimi în mână exact 2.250 lei, nu 1.525 lei, ca în prezent.

Trebuie remarcat că sistemul ”Zero Taxe pe Salariul Minim” nu schimbă cota unică de impozitare, care rămâne la nivelul actual, dar extinde deducerile personale care există și în prezent.

Site-ul dispune și de un calculator de salarii, care permite utilizatorilor să vadă cu cât le-ar crește venitul dacă ar fi aplicat acest sistem de impozitare.

Camiponi la sărăcie

În site se afirmă că, potrivit Eurostat (Oficiul European de Statistică), România este campioană europeană la sărăcia în muncă, 15,7% dintre românii care muncesc fiind în risc de sărăcie. Țara noastră este campioană la acest capitol, mult peste al doua clasată (12,7% dintre angajați în risc de sărăcie) și mult peste media europeană de 9%. Situația tinerilor este și mai precară: 25% din tinerii care muncesc în țara noastră sunt în risc de sărăcie, mult peste media europeană de 11%.

Actuala politică fiscală ne împinge înspre sărăcie și menține această situație, pe când aplicarea sistemului ”Zero Taxe pe Salariul Minim” ar putea reduce sărăcia prin creșterea salariului net.

Pe de altă parte, taxarea masivă a muncii pe salariile mici este unul dintre motivele principale pentru care suntem în topul european al inactivității. România are a 3-a cea mai mare rată de inactivitate din Uniunea Europeană. 32.2% din populația între 15 și 64 de ani este inactivă, față de 26% media pentru restul Uniunii. Avem o rată de inactivitate dublă față de cea a Suediei, mai mare decât Grecia. Singurii care ne depășesc la inactivitate sunt Italia și Croația.

De asemenea, impozitarea masivă a salariilor este și unul dintre motivele migrației cu care se confruntă România. În ultimii zece ani forța de muncă din țară a plecat să muncească în alte țări, iar România a ajuns pe locul 2 în lume, după Siria, la emigrație.

Acest sistem de impozitare ar contribui la reducerea săsăciei, a emigrației și a discrepanțelor salariale între diferite categorii de angajați.

Să nu încheiem înainte de a spune că cei care doresc să susțină această inițiativă o pot face înscriindu-se pe site, la rubrica Susține campania pentru Zero Taxe pe Salariul Minim”.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut