Sistem modern de ventilație și purificare a aerului la Clinica Medicală I

Aripa renovată din cadrul Clinicii Medicală I, și anume secțiile Secțiile Medicină Internă I și ATI I, s-a redat de curând în folosință după un amplu proces de reabilitare și dotare cu echipamente și aparatură de ultimă generație, a informat joi, 27 noiembrie 2024, directoarea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj, prof. dr. Claudia Gherman. Astfel după reabilitare se utilizează zece paturi de ATI complet renovate și 25 de paturi de medicină internă (din cele 50 – capacitate totală) pentru pacienții care trebuie izolați. Mai mult, Clinica Medicală I dispune de un sistem modern de ventilație și purificare a aerului care împiedică transmiterea infecțiilor respiratorii de la un pacient la altul.

Reabilitarea s-a făcut printr-un proiect finanțat prin fonduri europene în cadrul programului PNNR, în valoare de peste 35,6 milioane de lei care vizează mai multe obiective ale spitalului, la o parte din ele lucrările fiind deja predate, iar o altă parte sunt în curs de finalizare până la sfârșitul anului viitor. „Proiectul a adus un mare progres în ceea ce privește condițiile de spitalizare, putând oferi bolnavilor noștri saloane de 2-3 paturi cu grupuri sanitare proprii, o centrală de tratare a aerului. Prin efectele pe care le are centrala asupra tratării aerului în saloanele pacienților vom reuși să prevenim și să reducem riscul de infecții asociate actului medical, practic la ora actuală infecțiile nosocomiale fiind pericolul numărul unu în ceea ce privește asistența medicală și bunul mers al tratării pacienților”, a precizat directoarea SCJU Cluj.

Directorul clujean a apreciat proiectul ca fiind extrem de valoros, venind într-un moment necesar, când spitalul încerca să lupte din răsputeri împotriva infecțiilor nosocomiale. În afară de reabilitarea clădirii și achiziționarea de paturi pentru bolnavi, prin proiect s-au obținut echipamente IT, dar și 19 rampe medicale.

Investițiile realizate la Secția ATI I erau prioritare pentru prevenirea și reducerea riscului de infecții, asociate actului medical, cu care spitalul s-a confruntat mulți ani, a spus și medicul primar Secția ATI I, Dana Cătălina Balea, amintind în acest sens „Compartimentarea pe boxe a două paturi, respectiv a unui pat pentru izolarea pacienților, paturi noi, rampe medicale și o centrală de tratare de aerului automatizată care realizează ventilarea și climatizarea unitară, precum și împrospătarea și curățarea aerului”.

De asemenea, printre altele, la Secția Medicină Internă I s-a realizat recompartimentarea spațiilor, șeful secției Mihaela Mocan spunând că medicii au învățat niște lecții de la Covid. Doctorul Mihaela Mocan a prezentat rampele cu gaze medicale cu ajutorul cărora se poate administra oxigen la debite mari și se asigură aspirație pacienților cu boli respiratorii.

Reluarea activității medicale în spațiile renovate coincide cu împlinirea a 105 ani de la deschiderea oficială a primului curs de medicină a Facultății de Medicină a Universității Daciei Superioare susținut de Iuliu Hațieganu tocmai în acest edificiu, Universitatea de Medicină purtându-i azi numele.  Clădirea Clinicii Medicală I a fost dată în folosință în anul 1903 și este prima clădire care a fost electrificată în Cluj.

Tia SÎRCA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut