Sistem de monitorizare a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat. Amenzi uriașe pentru încălcarea legii

Sistemul naţional RO e-Transport, pentru monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, precum legume, fructe, băuturi alcoolice, produse minerale, îmbrăcăminte şi încălţăminte, va fi obligatoriu din 1 iulie.

Sistemului RO e-Transport are rolul de a creşte colectarea impozitelor şi taxelor, şi de a preveni şi combate comerţul ilicit. Lista bunurilor cu risc fiscal ridicat va fi stabilită de ANAF, se arată într-o analiză PwC România.

Transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat reprezintă orice transport care începe şi se finalizează pe teritoriul naţional, orice tranzacţie transfrontalieră care începe în România (de exemplu: export, livrare intracomunitară) ori se finalizează în România (de exemplu: import, achiziţie intracomunitară) sau este în tranzit pe teritoriul României. Orice transport înscris în RO e-Transport va fi identificat printr-un cod unic UIT, generat de sistem. Deţinerea codului UIT, în format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoţeşte transportul, este obligatorie pentru operatorul de transport rutier, pe tot timpul transportului.
Dacă transportă atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât şi bunuri fără risc, utilizatorii trebuie să declare în Sistemul RO e-Transport datele bunurilor transportate, iar codul/codurile UIT trebuie să însoţească documentul de transport. Sunt exceptate transporturile destinate misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, organizaţiilor internaţionale şi forţelor armate ale statelor membre NATO sau ca urmare a executării contractelor clasificate ori a executării contractelor de achiziţie publică care necesită impunerea unor măsuri de securitate pentru protejarea intereselor de securitate ale statului.

Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din Ministerul Finanţelor va pune la dispoziţia utilizatorilor, gratuit, modulele informatice de gestiune a transporturilor, necesare la obţinerea codului UIT.

Nerespectarea prevederilor va atrage amenzi de până la 50.000 lei pentru persoanele fizice şi de până la 100.000 lei pentru persoanele juridice, la care se va adăuga confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Sistemul va fi interconectat cu sistemele RO e-Factura şi Trafic control, precum și cu alte sisteme de monitorizare (camere de luat vederi, instrumente sau dispozitive pentru determinarea cantităţilor de produse transportate, dispozitive de monitorizare a traficului rutier).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut