Singurul produs clujean propus pentru Indicație Geografică Protejată

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost confirmată înregistrarea unui produs românesc în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate (IGP).

Este vorba despre Plăcintă dobrogeană, care se alătură celorlalte 10 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european, respectiv: Sardeluța marinată (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată) și Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată)

În prezent, România deține trei produse în etapa de verificare europeană: unul pentru dobândirea Specialității Tradiționale Garantate – Sardeluța marinată și două pentru dobândirea Indicației Geografice Protejate – Pita de Pecica și Salinatele de Turda.

Gama de produse Salinate este realizată din carne de porc din gospodăriile oamenilor din zonă, preponderent rasele de porc Bazna şi Marele Alb, și conţine patru sortimente: pulpă, cotlet, piept şi ceafă, maturate în saramură naturală şi condimentate cu un amestec de condimente naturale. Carnea se odihneşte apoi pentru 25 de zile în Salina Turda. Gama „Salinate” a obținut atestatul de „produs tradiţional românesc”, fiind primul produs din carne din judeţul Cluj cu această titulatură.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut