Singura femeie pilot de acrobație din România: Sunt sigură că vor apărea alte fete mai talentate

Are 26 de ani și este singura femeie pilot de acrobație din România. Zboară de la 16 ani iar la 19 ani a devenit instructor pe toate tipurile de aeronave. Făclia a ținut să stea de vorbă de tânăra pilot ce scrie istorie în aviația sportivă din țara noastră.

Rep: Ce înseamnă pentru tine ca femeie să fie pilot acrobat?

Andreea Bănesaru: Este ceva foarte frumos deoarece toată lumea știe că este o lume a bărbaților, însă cred că din ce în ce tot mai multe femei sunt prezente la manșa aeronavelor. Sunt singura din lotul reprezentativ de acrobație și singura femeie din Hawks Of Romania, însă sunt sigură că vor apărea alte fete mai talentate. Deocamdată vreau să mă bucur de momentul meu.

Rep: De ce ați ales aviația sportivă?

Andreea Bănesaru: De mică am ales să mă fac pilot, nu știam de partea asta sportivă. Visam să ajung pilot de linie pentru că nu știam să se facă performanță la noi în țară pe niște avioane mici. Părinții mei lucrează la o companie aeriană. Nu sunt aviatori, lucrează doar la sol, dar cred că de la ei am această pasiune.

 Rep: Care este cel mai dificil element acrobatic pe care îl faci?

 Andreea Bănesaru: Cel mai dificil ar fi trecerile la joasă înălțime. Asta pentru că trebuie să se facă la joasă înălțime și nu ai voie să greșești. Când ești la înălțime mai mare de sol, distanța îți permite să faci o mică greșeală deoarece ai timp să recuperezi. Când participi la mitinguri și trebuie să vii la o trecere individuală la joasă înălțime trebuie multă precizie pentru că orice greșeală contează.

Rep: Ce simte o femeie pilot când realizează un pendul cu avionul de acrobație?

Andreea Bănesaru: E adevărat că în timpul unui pendul avionul devine foarte agresiv, comenzile se întăresc, iar eu fiind mai mică de înălțime și neavând multă forțe, necesită puțină greutate. Numai fac cu toate forțele, pentru că m-am antrenat și le stăpânesc.

Rep: Dacă ai făcut exerciții alături de alte doamne acrobat din Europa și unde ne situăm în acest domeniu al aviației sportive?

Andreea Bănesaru: Franța este reprezentată de două fete la clasa advens, Turcia are o fată. Știu doar că sunt sigură din țara noastră și reprezint România la clasa  Intermediate. Anul acesta trebuia să reprezint la campionatul  Intermediate însă nu au fost destui participanți și nu s-a mai ținut. În acest context, Aeroclubul a organizat un Campionat Național la clasa  Intermediate și am obținut locul II.

Rep: De câte ore de muncă a fost nevoie pentru a ajunge la această performanță?

Andreea Bănesaru: De foarte multe ore. Zbor de la 16 ani și la 19 ani eram instructor pe toate tipurile de aeronave. De patru ani fac acrobații. Am început cu Zlinul 526, apoi am trecut la Zlinul 50 și acum zbor pe extra 300 L. Pentru că am luat locul II la Campionatul Național, am trecut la etapa următoare și zbor și pe avioane Extra 330 SC. Am doar patru zboruri pe acest avion, dar sunt foarte multe ore de zbor. Stau de dimineața la aerodrom, de miercuri până duminică.

Rep: Care este avionul tău preferat pentru acrobație?

Andreea Bănesaru: Avionul meu de suflet este Extra 300 L deoarece cu el am început acrobația și cum un avion Extra 330 SC.

Interviu realizat de Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut