Sindicaliștii din Sănătate se pregătesc de noi proteste. Nu este exclusă greva generală

Federaţia Sanitas a anunțat că va organiza noi acţiuni de protest care se vor desfăşura ”gradual”, actualele revendicări vizând indexarea veniturilor tuturor salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială cu minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei, precum și declanşarea negocierilor cu Guvernul României privind noul proiect al legi salarizării bugetarilor.

”Urmează să stabilim care va fi calendarul protestelor la nivel național, acum se stâng semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, pentru declanșarea tuturor formelor de protest legale, până la greva generală. Sperăm să nu ajungem până acolo.”, spune Ovidiu Bota, președintele Sanitas Cluj.

Principalele revendicări ale sindicaliștilor din Sănătate vizează tot nivelul salarizării din acest sector. ”Avem doar două revendicări mari: indexarea veniturilor cu rata inflației a tuturor angajaților din sistemul de Sănătate şi Asistenţă socială, și demararea negocierilor pe noua lege a salarizării, care este impusă prin PNRR (Planul Național de redresare și Reziliență – nr.), și trebuie finalizată până la finalul lunii iulie, iar noi intrăm imediat în luna februare și nu avem nici măcar un draft al acestei legi. Sunt chestiuni foarte arzătoare acum”, mai spune Ovidiu Bota.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a anunțat că ”a analizat nivelul de nemulţumire al salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială şi problemele cu care se confruntă cele două sisteme la începutul acestui an”, și a hotărât „declanşarea tuturor formelor de protest în toate unităţile sanitare şi de asistenţă socială, inclusiv deschiderea conflictului colectiv de muncă la nivel de sector în situaţia în care Guvernul nu va manifesta deschiderea necesară pentru soluţionarea cu celeritate a revendicărilor”. Reprezentanţii Sanitas mai afirmă și că „Legea nr 153/2017 a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice trebuia să fi ajuns la maturitate şi toate drepturile prevăzute de aceasta să fie acordate fără nicio discriminare, lucru nerealizat şi fără perspective concrete şi previzibile”, deşi de mai bine de un an s-a promis un calendar concret de punere în aplicare, dar și că ”mai sunt doar două luni până când Guvernul ar trebui să redacteze o nouă lege a salarizării asumată prin PNRR, lege care nu a fost negociată cu partenerii sociali nici măcar la nivel de principii până la acest moment”. Sindicaliştii amintesc și de „experienţa nefastă a apariţiei actualei legi (Legea nr 153 – n.r.), cu toate greşelile, inechităţile şi discriminările acesteia cauzate de aroganţa unei echipe guvernamentale care a considerat că nu sunt necesare consultările cu partenerii sociali pentru redactarea unui astfel de document legislativ”.

De asemenea, sindicaliștii spun că „acţiunile de protest vor fi organizate şi desfăşurate gradual (…) până la soluţionarea revendicărilor noastre şi la îmbunătăţirea semnificativă a situaţiei membrilor noştri de sindicat”.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut