Sindicaliștii din învățământ sunt pregătiți de grevă

Revendicările sindicaliștilor din învățământul preuniversitar nu au fost satisfăcute nici după protestele de la sfîrșitul lunii decembrie, astfel că federațiile sindicale se pregătesc de noi proteste, inclusiv grevă generală, dacă negocierile de joi nu vor duce la un rezultat.

”Joi va avea loc o întâlnire la nivelul Guvernului cu reprezentanții noștri, și așteptăm să vedem care va fi rezultatul, dacă se va finaliza un acord sau cu promisiuni concrete privind salaraizarea care trebuia să ni se acorde încă din 2020. Iată, suntem în 2022 și nu suntem la nivelul celorlate sectoare bugetare, care au atins maximul de salarizare, ce trebuia să se acorde conform legii. Noi suntem pregătiți pentru noi proteste, pichetări și greve, inclusiv grevă generală. De altfel, încă din ultimele zile ale anului trecut am declanșat un referendum printre membrii de sindicat privind calendarul unor posibile proteste, până acum am primit răspunsuri de la peste jumătate dintre ei, iar finalizarea referendumului este preconizată pentru data de 10 ianuarie”, spune Lucia Cojocaru (foto), președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Cluj. ”Din păcate, acea mărire de salariu de 16% care se preconiza nu a fost benefică pentru noi, și doar pe ultima sută de metri ni s-au dat niște firimituri, un 4%, care echivalează cu 40 – 50 de lei. Acest fapt nu-i mulțumește pe salariații din învățământul preuniversitar și s-a hotărât să recurgem la proteste, bineînțeles cu consultarea membrilor de sindicat.”, a precizat ea.

Reamintim că la sfârșitul anului trecut, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ au recurs la proteste de stradă. Sindicaliștii susțin că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea nr. 153/2017 începând cu septembrie 2020, dar guvernele au prorogat acordarea tranșelor de majorări salariale, astfel încât cadrele didactice nu au mai beneficiat de majorări salariale din ianuarie 2020, când s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru 2022 şi cel din luna 2018.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut