Sindicaliştii din administraţia publică renunţă la greva generală

fnsaDupă întîlnirile de la sfîrşitul săptămînii trtecute, desfăşurate la Cluj-Napoca, între conducerea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) şi vicepremierul Vasile Dîncu, sindicaliştii au decis să “suspende” greva generală pe termen nelimitat şi să “deschidă un parteneriat” cu Guvernul României.

Reamintim că FNSA a declanşat conflictul colectiv de muncă la mijlocul lunii iunie, principalele revendicării fiind acordarea unei majorări salariale de 25% pentru angajaţii din administraţia publică locală, a normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă, precum şi modificarea O.U.G. nr. 20/2016. În iunie, sindicaliştii au făcut o grevă de avertisment, iar în iulie au recurs la o grevă cu întreruperea programului de lucru timp de o zi. Pentru marţi, 19 iunie, era programată intrarea în grevă generală pe durată nederminată. La anterioarele acţiuni de protest au participat sindicalişti din majoritatea oraşelor mari din ţară, în Cluj protestînd membri ai FNSA din Primăria Cluj-Napoca, Primăria Floreşti şi Consiliul Judeţean Cluj.

Printr-un comunicat postat pe site-ul propriu, FNSA anunţă că, la întîlnirile de la finele săptămînii trecute, a obţinut participarea la „la grupurile de lucru ale Guvernului care elaborează Legea pentru salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”, precum şi „posibilitatea ca administraţia publică locală să fie considerată ramură prioritară, pentru reducerea discrepanţelor salariale dintre angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene / primarii şi celelalte categorii de bugetari”. După cum se poate observa, este vorba despre o eventuală posibilitate şi nu un angajament ferm, Guvernul urmînd să „ia în discuţie” solicitarea sindicaliştilor.

Nici la celelate două revendicări FNSA nu a obţinut un răspuns favorabil. Astfel, Guvernul „va iniţia” discuţii cu Ministerul Finanţelor Publice (de parcă Ministerul respectiv nu ar face parte din Guvern, ci ar fi o instituţie separată), pe baza unor „principii”, conform cărora norma de hrană se va acorda „în limita bugetelor aprobate”, iar primirea voucherelelor este „condiţionată de îndeplinirea unor criterii de performanţă”. Dicuţiile, la care care FNSA va fi „invitată”, au termen de finalizare luna septembrie.

De asemenea, sindicaliştilor li s-a promis că vor participa la “lucrările” a tot felul de comisii şi grupuri de lucru, care ar urma să elaboreze tot felul de „strategii” şi „coduri”, fără a se preciza care este poziţia FNSA în cadrul acestor lucrări.

În schimb, FNSA s-a angajat să „suspende greva generală pe termen nelimitat” şi să sprijine Guvernul în „colectarea datelor privind salariile ce vor fi platite începând cu data de 01.08.2016 în unitatile administrativ – teritoriale şi vor fi înregistrate în registrul public de evidenţă, ca urmare a aplicării prevederilor O.U.G. nr. 20/2016”. Altfel spus, sindicaliştii ar trebui să anunţe Guvernul ce salarii a acordat prin actele pe care tocmai le-a emis.

Simpatică chestie, nu?

V. DĂDULESCU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut