Simpozionul româno-italian de gastroenterologie

Se cuvin scrise câteva date istorice ale simpozionului, posibilitățile de colaborare internațională între medicii români și cei de peste hotare deschizându-se imediat după căderea comunismului. Iar una dintre realizările cele mai de succes a fost și este seria de conferințe româno-italiene de gastroenterologie.

Practic, ele au fost inițiate de profesorul dr. Raffaele Assisi și colaboratorii săi (de la Pozuoli) și prof dr. Carol Stanciu de la UMF ”Grigore T. Popa” din Iași. Întâlnirile au fost nu numai științifice, ci și culturale, fiecare simpozion în parte reprezentând un excelent prilej de cunoaștere reciprocă și de colaborare. Contactele stabilite atunci au permis participarea comună la diverse proiecte, de la conferințe la cursuri, elaborări de ghiduri de profil, schimburi ERASMUS…Odată cu trecerea anilor și schimbarea generațiilor, organizarea simpozionului româno-italian de gastroenterologie i-a revenit prof dr. Dan Dumitrașcu (de la Clinica Medicală II), cu prima întâlnire comună în 2019.

După momentul pandemiei C19 și reluarea vieții sociale, prof dr. Dan Dumitrașcu reia seria de simpozioane româno-italiene, ediția 20239/11 martie, Grand Hotel Napoca-aducând la Cluj-Napoca un număr de 18 profesori din Italia (Roma, Catanzaro, Bari, Palermo, Andria, Verona, Parma) și un număr mai mare de gastroenterologi din Cluj-Napoca și din alte centre universitare din țară (București, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Brașov, Timișoara).

Este un congres multidisciplinar, care va dezbate probleme de patologie a fiecărui segment al tubului digestiv, al ficatului și pancreasului. Atenție se acordă și patologiei digestive a vârstnicului, femeii, respectiv relației dintre nutriție și digestie.

Dacă e să amintesc câteva dintre titlurile lucrărilor, atunci mă opresc asupra noii clasificări a manometriei esofagiene de înaltă rezoluție, asupra tratamentului sindromului de intestin iritabil, microbiotei și bolilor metabolice, dietei mediteraneene în patologia ficatului gras non-alcoolic, asupra alcoolului și a hepatitelor asociate, asupra depresiei și bolilor cronice ale ficatului, malnutriției la persoanele vârstnice, managementului balonării, asupra eforturilor făcute de eliminare a virusului hepatitei C în estul României, asupra endosonografiei terapeutice în tumorile pancreatice…

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut