Simfonii, sinestezii…

Simfonia universului Adrianei Șoit echivalează cu o simfonie plină de viață, de culoare, un univers spre care artista ne oferă și scara pe care putem urca, pentru a ajunge acolo sus, în Lumina spre care tindem.

De departe, atributele principale care fac din această manifestare expozițională un succes sunt expresivitatea, translația dinspre natură și elementele ei simbol spre o adevărată metaforă pe pânză. Privind lucrările Adrianei, nu poți decât să te bucuri, să fii uimit în fața dimensiunilor generoase pe care artista le-a rezervat fiecărui fenomen, fiecărui element. Unele picturi sunt, pur și simplu, un joc chromatic, așa cum o spune și titlul, sau o variație pe aceeași temă (Floare albastră, Floare galbenă, Floarea caracatiței, Rozalii, Flori albastre sau cele care prezintă armăsari în toată splendoarea lor).

Universul Adrianei este vegheat de câteva animale totem dacă le putem numi astfel bufnița – lupul și lupoaica, pisica, veverița, calul, păunița – un univers familiar care începe, de pildă, din sat apucând apoi calea „spre zări” și ajungând până la „adâncurile” abstracțiunii. Într-o astfel de simfonie a sinesteziilor (avem miresme, avem adierea blândă a vântului), căldura și umanul irump, emană din toate părțile. O simfonie a anotimpurilor care își spun, pe rând, povestea.

Așadar, ne aflăm în fața unei lumi duale sau, mai bine zis, în fața a două ipostaze: realitate și ficțiune. Artista se apropie cu delicatețe și măiestrie de frumos, de sensibil, subliniind, prin culoare, grija, calmitatea, glasul și cadența naturii, miraculosul din jur.

Simbol al etapelor, momentelor diferite ale vieții, unele lucrări sunt denumite generic, sugestiv Trecere, Picaj, Zbor, Pe val, Tumult (ciclu), Urcare. Din arta Adrianei Șoit aflăm că nu doar noi privim înspre natură ci și viceversa, că nu suntem singuri niciodată.

Expoziția Simfonia universului meu, găzduită de Casino Centru de Cultură Urbană, mai poate fi vizitată până în data de 13 februarie, în intervalul 10 – 20.

Iulia GHIDIU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut