Simeze internaționale | Artist plastic clujean expune la ICR Madrid

*6 iulie – 12 august, luni-vineri, 10:00 – 17:00*

Institutul Cultural Român din Madrid va fi gazda unui eveniment expozițional cu care noi, clujenii, și românii în general ne putem mândri. Fie că vorbim de cei din țară sau din diaspora. „Edenul din Silvaniava putea fi admirat pe tărâm spaniol prin ferestrele aparte transformate în adevărate opere de artă de către cunoscutul artist plastic și dramaturg Flavius Lucăcel.

Cu numeroase proiecte expoziționale în portofoliu, Flavius Lucăcel, originar din Aluniş, jud. Sălaj, a descoperit în acest meșteșug un izvor nesecat de inspirație.

Atlantida

Valorificând patrimoniul material și imaterial din zona Țării Silvaniei, lucrările mizează pe o serie de rame de ferestre recondiționate, care încadrează obiecte textile reconvertite: cămăși și cuverturi, vestoane și cearșafuri, ștergare și covoare de perete. Reamintim, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor ediția 2022, lucrările au putut fi vizionate și la Cluj, la Turnul Croitorilor Centrul de Cultură Urbană. De asemenea, o parte dintre ele au fost expuse ulterior și la Galeriile revistei Steaua, cu prilejul Salonului de mai al scriitorilor.

Scenografia copilăriei

La scurtă vreme de la prezentarea operelor în cadrul Cenaclului de la Madrid, ASARS, la sediul Centrului Cultural Sf. Antim Ivireanu din Parla, expoziția se mută la sediul Galeriei ICR Madrid. Vernisajul va avea loc miercuri, 6 iulie, începând cu ora 19.00, în prezența artistului.

Am folosit pentru aceste lucrări: ștergare și țoale vechi țesute de femeile din satul meu Aluniș, Sălaj: Clara Năprădean, Suciu Maria și Rozalia, mama mea. Geamurile, meșterite de Gheorghe Sână din satul Tihău, mi-au fost dăruite de fiul acestuia, care le-a păstrat cu grija după demolarea vechii case părintești. Am recuperat de asemenea rame ale geamurilor din clădiri monumentale clujene ce se «reînnoiesc» cu termopane. Sunt meșterite la sfârșitul secolului XIX lea în atelierele de la Budapesta iar lemnul, feroneria și îmbinările sunt intacte, cu siguranță făuritorii lor au muncit temeinic. Le-am folosit cu bucuria și încrederea unui constructor, ce adaugă într-un edificiu ca liant energia trecută prin mințile și gândurile unui îndelungat șir de creatori din familiile noastre și nu numai. Ieșit din îngrijorarea pierderii rădăcinilor noastre, demersul meu e un îndemn timid să păstrăm ceea ce au făcut ei”, spune Flavius Lucăcel.

Rupestre de Sălaj

Pe această fereastră și muzeu sentimental te poți uita și din afara casei, dar parcă artistul ne îmbie să ne uităm din casă. Să ne aducem aminte de lumea modestă dar înălțătoare a satului românesc, de obiectele casnice ori ceremoniale cu care țăranul și-a petrecut trecerea prin lume. Tabloul-fereastră poate fi și „opac”, rod al celebrei autonomii a esteticului, zăgaz între lumi interioare și lumi exterioare, între cosmos și microcosmosuri, între lumină și întuneric”, notează poetul și publicistul Daniel Săuca, redactor-şef al revistei Caiete Silvane şi director al Centrului de Cultură şi Artă Sălaj.

Scenografie ’73

Proiectul expozițional Edenul din Silvaniaeste susținut de Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Asociația culturală „Creart”.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut