Simeze clujene | Retrospectivă Gergely István

*13 august – 4 septembrie 2022*

Cu ocazia celei de-a 13-a ediții a Zilelor Maghiare din Cluj, Muzeul de Artă va fi gazda expoziției retrospective Gergely István (1939-2008). Printre lucrările expuse vom regăsi creații inovatoare, reiterând imaginile personajelor culturii maghiare transilvănene, într-un panteon personal al artistului.

Invitații care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului sunt Vargha Fruzsina, viceprimarul orașului Sfântu Gheorghe, Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și curatorii expoziției: Bordás Beáta, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania și Gergely Zoltán, sculptor.

Gergely István

Gergely István (1939-2008) s-a născut în Cozmeni și a absolvit Liceul de Arte din Târgu Mureș, promoția 1958. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu (actuala Universitate de Artă și Design), unde i-a avut ca mentori pe Vetró Artúr, Kós András și Balaskó Nándor.

În 1964, își obține diploma și, în perioada 1964-1990, a activat ca profesor de desen la Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea pedagogică, Gergely István a dezvoltat și o carieră în domeniul sculpturii. Lucrările sale se regăsesc în mai multe instituții și spații publice din România, în Oradea sau Sfântu Gheorghe.

Pe parcursul vieții, a avut puține expoziții personale (ultima fiind cea din 2003 de la Galeriile Korunk din Cluj), iar postum a fost prezentată doar o mică parte din lucrările sale, în cadrul unei expoziții organizate în anul 2009 la Oradea.

Anul acesta, Centrul de Artă din Transilvania a organizat o expoziție retrospectivă semnificativă, selectând opere din diverse etape de creație ale artistului. Gergely István ne-a lăsat moștenire o vastă operă grafică și de sculptură, cu un limbaj unic și inovator, prezentând imagini ale personalităților culturale transilvănene, respectiv lucrări de for public, schițe și desene.

Vernisajul expoziției de la Muzeul de Artă clujean va avea loc sâmbătă, 13 august 2022, de la ora 17:00.

Evenimentul este organizat de Primăria Sfântu Gheorghe – Centrul de Artă din Transilvania, Asociația Clujul Comoară și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Iulia GHIDIU

Foto László Horváth

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut