Simeze clujene | Pâinea ucraineană pentru popoarele lumii

Printre multiplele manifestări cultural-artistice ocazionate de festivalul anual Zilele Clujului (anul acesta, ediția a zecea), în Parcul Central Simion Bărnuțiu am regăsit și expoziția semnată de artista ucraineană Maria Prîmacenko.

Originară din localitatea Bolotnya, aceasta surprinde în lucrările sale elemente care trimit la evenimentele la care a fost martoră – cele două războaie mondiale, revoluții, Holodomorul, accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, printre altele.

Mare iubitoare de culoare, Maria își găsea adesea sursa de inspirație în picturile decorative murale, în legendele populare, în povești, în studierea luptei dintre bine și rău. Tablouri viu colorate, operele Mariei Prîmacenko ne vorbesc despre bucuria de a trăi, despre încrederea în triumful binelui. De la motive florale, ornitologice, evenimente din viața comunității (logodnă, nuntă), apelul la pace, creaturi reale și fantastice, bogăția portului tradițional ucrainean, lucrările întregesc o poveste despre viața și obiceiurile acestui popor greu încercat în decursul istoriei.

Amintesc câteva dintre operele prezentate cu ocazia expoziției din Parcul Central clujean: Inul înflorește, cazacul la fată se grăbește (1982), Inul înflorește, iar fata se căsătorește (1983), Coțofană în trandafiri (1983), Stelele mele le ofer copiilor (1983), Florile mele pentru cei care iubesc pacea (1963), Nunta ucraineană (1966)…

Apelul la pace și înfrățire este unul universal, așa cum sugerează și titlul lucrării „Ofer pâinea ucraineană tuturor oamenilor de pe pământ” (1982). Frecvent, galbenul și albastrul ocupă proporții însemnate în tablourile artistei, în diferite forme și reprezentări.

Maria Prîmacenko a părăsit lumea în 1997 însă operele sale continuă să aibă un ecou puternic, ducând mai departe specificul, spiritul ucrainean autentic, un mesaj antiviolență, o invitație la reconectarea cu natura și frumosul locurilor natale.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut