Simeze clujene | O armeancă din Gherla expune la Budapesta

Cunoscuta comunitate armenească din Gherla niciodată nu a dus lipsă de talente, indiferent dacă este vorba de literatură, muzică sau artele plastice. Mulți dintre reprezentanții artei și culturii fostului Armenopolis au ajuns artiști valoroși, apreciați chiar și peste hotare. Unul dintre cei mai cunoscuți este artista Ermone Zabel Martaian, originară din Gherla, dar care trăiește în capitala Ungariei, unde are o bogată activitate culturală, conducând și un centru al națiunilor.

Este vorba de Casa Națiunilor din cartierul budapestan XIII, unde există o mare efervescență artistică. Chiar dânsa a expus recent miniaturi armenești pictate pe sticlă și pictură tradițională, realizate cu tehnica hinterglass, adaptată icoanelor pe sticlă. Publicul a apreciat mult exponatele, la vernisajul expoziției participând mulți iubitori ai artelor, care au umplut până la refuz cea mai mare sală a locației, unde evenimentele artistice se derulează într-un ritm susținut, de multe ori fiind organizate și două programe, în paralel.

În cadrul vernisajului au vorbit pictorița și scriitoarea Tóth Klára și scriitorul, dramaturgul și omul de radio, fostul președinte a Uniunii Armenilor din Ungaria, Avanesian  Alex, ultimul proiectând și un film documentar despre Republica Armenia. Evenimentul a avut parte și de momente muzicale, Szokolai Dongó Balázs (la fluier) și Gyulai Csaba (la baterie) delectând asistența cu piese instrumentale de mare succes.

Ermone Zabel Martaian conduce la Budapesta și un cerc de iconari, lucrările realizate de micii cursanți fiind expuse cu ocazia manifestării artistice organizate la Casa Națiunilor, sectorul XIII din Budapesta. Artista, pe lângă periodicele expoziții organizate la Budapesta și-a mai prezentat lucrările la  Cluj-Napoca, București, Gherla, dar și la Viena, peste tot publicul savurând din plin originalitatea și valoarea exponatelor.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut