Simeze clujene | Moștenirile globale ale eugeniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul clujean la vernisajul expoziției „Nu suntem noi singurii”: Moștenirile globale ale eugeniei, joi, 31 martie 2022, de la orele 17.00.

Momentul organizării expoziției la Cluj are o semnificație aparte, întrucât se împlinește un secol de la organizarea celui de-al doilea Congres Internațional de Eugenie la Muzeul de Istorie Naturală din New York (22-28 septembrie 1921).

Expoziția se înscrie în seria evenimentelor organizate la nivel global începând cu septembrie 2021, prezentând originile, istoria și moștenirile distructive ale eugeniei, pe baza pe cercetărilor profesorului universitar Marius Turda în acest domeniu.

Până în prezent, lucrările au fost expuse la Wiener Holocaust Library din Londra și la Palatul Șuțu al Muzeului Municipiului București. Între 27 aprilie și 12 mai 2022 manifestarea va fi găzduită de către Muzeul Universității din Varșovia.

Totodată, la sediul muzeului clujean va fi lansat volumul „<<Războiul Sfânt>> al Rasei. Eugenia și protecția națiunii în Ungaria (1900-1919) ”, Palgrave Macmillan, Londra, 2014, autor prof. univ. dr. Marius Turda, Oxford Brookes University. Varianta tradusă a apărut la Academia Română, Centrul de Studii Transilvane , Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.

Cu prilejul vernisajului, vor lua cuvântul: dr. Tudor Alexandru Sălăgean (manager Muzeul Etnografic al Transilvaniei), prof. Zoltán Tibori-Szabó (UBB), dr. Zsuza Bokor (ISPMN), prof. Marius Turda, FRHistS (Oxford Brookes University), curatorul expoziției. Cartea va fi prezentată de CSIII dr. Corneliu Pinteilescu și CSII dr. Varga Attila.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University și Centrul de Istorie a Eugeniei și a Rasismului (CIER), afiliat la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

Expoziția „Nu suntem noi singurii”: Moștenirile globale ale eugeniei poate fi vizitată până în data de 21 aprilie.

Marius Turda

Marius Turda s-a născut în 1973 în Maramureș. În prezent, activează ca profesor la Oxford Brookes University, unde predă cursuri de istoria eugeniei și a rasismului, și este, totodată, directorul Centrului de Studii Umanisto-Medicale al aceleiași universități. Este inițiatorul proiectului de istorie publică „Confront Eugenics” (www.confront-eugenics.org) și autorul a numeroase studii despre eugenie și rasism.

Marius Turda este profesor asociat la Universitatea Sapienza din Roma și director fondator al Institutului „Cantemir” de la Universitatea Oxford (2012-2013). După stabilirea definitivă în Marea Britanie (2002), a predat la University College London, Oxford Brookes University și University of Oxford. A fost profesor invitat la Universitatea Paris 7, EHESS, Universitatea Masaryk din Brno și Universitatea din Corinthos din Grecia.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut