Simeze clujene | „Lumea care trece”

Expoziția de pictură in memoriam György Katona, cuprinzând lucrări ale artistului plastic, a fost vernisată miercuri, 28 iunie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în prezența familiei acestuia.

Născut la Oradea, György Katona a absolvit în 1984 Liceul de Artă și Institutul Ion Andreescu din Cluj-Napoca, secția pictură, iar prima expoziție personală a urmat în 1988, la Oradea. Ulterior s-a stabilit definitiv cu familia în Ungaria, predând educație plastică la Colegiul Reformat din Pápa. S-a stins din viață prematur, în data de 4 decembrie anul trecut.

Portofoliul artistic al lui György Katona este unul impresionant. Tematică bogată – de la peisaje, reliefuri, vegetație, atmosferă și până la peisajele realizate în celebra tradiție impresionistă plein-air (n.r. în aer liber)-, tehnici, experimentări de asemenea variate – ulei pe pânză și carton, acril, tehnică mixtă, totul culminând cu definirea unui stil artistic propriu.

Prezent în cadrul a numeroase expoziții individuale și de grup, în Ungaria, România, Slovacia, Olanda, Germania și Belgia. György Katona este autorul a trei opere monumentale, regăsite în spații publice din Ungaria: Memorialul Holocaustului (bronz, bazalt), la Bakonyszentlászló, Memorialul Mileniului (stejar), la Csót și Poveste (secco) la Csót.

Proiectul „Lumea care trece” este curatoriat de muzeograful Florin Gherasim. Expoziția rămâne deschisă spre vizitare până în data de 17 iulie 2022, între orele 10 – 17, de miercuri până duminică inclusiv.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut