Simeze clujene | În mintea artistului

O nouă expoziție de artă contemporană se deschide la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, impresionând prin varietatea tehnicilor de creație și a resurselor angajate, prin puterea experimentului artistic. Este vorba de „A journey in my mind”, altfel spus o incursiune în perspectiva artistei Ilyés „Baby”, cunoscută deja și peste hotare.

Ilyés „Baby” face parte din rândul creatorilor care au ales arta ca metodă de exprimare a propriilor sentimente și viziuni asupra lumii, într-un mod care se bazează mai mult pe spiritul autodidact și mai puțin pe formarea profesională clasică. Lucrările ei sunt expresii ale dorinței spiritului uman de a se descătușa și de a crea un univers, unde trecutul și imaginea nepătată a lumii contemporane domină și îl ghidează pe cel care face o incursiune în acest univers. Naturalețea și culorile devin elemente de bază ale creațiilor, lumea întunecată și morbidă este înlocuită de una vie și dinamică, unde inocența și jocul devin principalele axe ale lumii imaginare. Suprafața de lucru devine o cronică a unei dorințe ascunse și a unui vis care parcă se desprinde dintr-o copilărie de mult apusă, dar care a rămas vie în sufletul artistei. Figurativul devine un complex ce marchează nu numai o dorință, ci și o dimensiune umană, o lume unde echilibrul și umanul etern devin elemente semnificative, se arată în prezentarea evenimentului.

Remarcăm dorința artistei de a inova în permanență, recurgând la elemente dintre cele mai diferite. Farmecul broderiilor se împletește armonios cu cel al materialelor textile, într-o combinație de culoare și formă ce ne amintește fără doar și poate de operele de artă experimentală. Tehnica mixtă devine, așadar, un element de expresie definitoriu pentru creația lui Ilyés „Baby”, aceasta reușind să surprindă nu numai naturalețea sentimentului uman, ci și sublimul universului.

Cu un portofoliu generos de lucrări, a căror temă principală gravitează în jurul ființei umane și a locului acesteia în lumea reală sau în cea imaginară, artista a participat la diverse expoziții colective, în Spania (Madrid), Italia (Veneția), Ungaria (Szentendre) și Bulgaria.

Vernisajul va avea loc marți, 20 septembrie, de la ora 18.00. Ulterior, expoziția „A journey in my mind” va putea fi vizitată până în data de 2 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10.00-17.00.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut