Simeze clujene | Fascinația naturii

*Casino Centru de Cultură Urbană*

Într-o zi caldă de iulie am vizitat expoziția semnată Călin Damian, sub titlul generos „Fascinanta natură”. Desigur, știm că mediul care ne înconjoară, îndeosebi cel nealterat, neatins și neschimbat prea mult de mâna omului, este un izvor continuu de frumusețe și uimire, dar lucrările proiectului de față vin să ne reamintească încă o dată cât de aproape este acest frumos de noi și cât de multă poveste este în spatele lucrurilor simple, pe lângă care trecem, uneori poate fără a băga de seamă, zi de zi.

Într-un tandem binevenit de guașe și conté, Călin Damian s-a lăsat inspirat (pe parcursul mai multor ani) din peisajul familiar al Clujului și al zonelor limitrofe. Natura vorbește de la sine prin forme și culori, prin sensibilitate, iar activitatea umană este vizibil redusă ca și focalizare, tocmai pentru ca prim-planul să fie asupra aglomerărilor de vegetație, adevărate nestemate vii, sursă permanentă de regenerare și purificare (lăuntrică). Cu mult zel, se face uz considerabil de motivele florale, care impresionează prin bogăția coloristică dar și prin notațiile textuale ce însoțesc o parte dintre lucrări, din dorința de a explica originea numelor florilor în acord cu formele aparte ale acestora.

Călin Damian reiterează ideea veșniciei născute la sat, în tabloul intitulat „Un miracol Dumnezeiesc – Morlaca”. Vechiul și noul se întrepătrund, sugestie oferită de aeronava în zbor peste lumea satului care își continuă mersul obișnuit.

Expoziția inaugurată recent își așteaptă vizitatorii în perioada care urmează, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut