Simeze clujene | Expoziții de artă fotografică la Turnul Croitorilor

*13-22 ianuarie*

Trei expoziții de artă fotografică urmează să fie inaugurate vineri, 13 ianuarie, începând cu ora 17, la Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană.

În cadrul expoziției găzduite la parter, intitulate Photo Diaries, descoperim o fotoinstalație, este vorba de expoziția de semestru a anului II de studiu secția Fotografie, din cadrul Departamentului Cinematografie, Fotografie și Media al Universității Sapientia din Cluj-Napoca, tema fiind ”Note vizuale, jurnal fotografic”.

„Lucrările sunt tridimensionale, răsfoibile, un fel de mini instalații, dacă vrem să le numim așa, în care studenții, timp de două luni, și-au ales o tematică și au încercat să vizualizeze, să urmărească și să realizeze imagini pe temele respective”, a subliniat lector univ. dr. Mira Marincaș, curatorul acestor proiecte expoziționale în cadrul discuției pe care am avut-o.

Cele două expoziții personale de la etaj au fost realizate în cadrul proiectului Erasmus, fiind semnate de doi tineri artiști polonezi care au studiat în cadrul Universității Sapientia, pe numele lor, Piotr Bankowski (“Garden keepers”) și Krystian Dziecielski (“Gods of my time”).

„Amândoi au lucrat pe ideea de înstrăinare, cum te regăsești, ca student Erasmus, într-un spațiu care nu-ți este cunoscut. Piotr este fascinat de grădinile botanice și de sculpturile amplasate. Fiind mai introvertit și acesta fiind primul lui proiect coerent, are niște instantanee mai romantice, alb-negru, realizate cu tehnicile fotografiei analogice. Vedem ce înseamnă să fii un observator invizibil într-un spațiu cultural nou. Krystian aduce un elogiu prietenilor săi din Polonia. S-a dus acasă de sărbători și proiectul finit l-a realizat acolo. Sunt semi-nuduri, cu ideea de a crea un personaj – fiecare prieten, care momentan lipsește din viața lui de zi cu zi, capătă dimensiunea unei zeități grecești. Totul este sub semnul auriului, al fotografiei de studio, al fotografiei regizate”, a adăugat curatorul Mira Marincaș.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut